Idén különösen sok a kullancs, és a vérszívók már nagyon aktívak. Nem kis fejtörést és félelmet okozva azoknak, akik szívesen töltik szabadidejüket a természetben. Nemcsak az erdők mélyén találkozhatsz kullancsokkal, még a legártatlanabbnak tűnő bokor is veszélyt rejthet. Sőt, a legkisebb fűben is elszaporodhatnak, ahova a gyerekekkel  játszani mész, vagy ahova a kutyát viszed sétálni. Fontos komolyan venni az élősködőket, hisz súlyos betegségeket terjeszthetnek.

Így védekezz a vérszívók ellen

Különösen rémisztő az a statisztika, miszerint a kullancsok fele fertőzött! Ezek 98%-a Lyme-kórt, míg a fennmaradó 2%-a más, egyéb betegséget terjeszt. Természetbe indulás előtt a legfontosabb, a védekezés. Az oltásról az idei szezonban már lecsúsztál. Szerezd be viszont a legújabb, pikaridin tartalmú spray-t, krémet, és viseljetek zártabb öltözéket. A szabadban kétóránként tarts gyors ellenőrzést, leginkább a hajlatokra fókuszálva.  Ha a napfényen tartózkodtok, kisebb az esélye, hogy a vérszívók kinéznek maguknak, hiszen leginkább az árnyékos és párás helyeket kedvelik. Legyél körültekintő, és ne feledd átnézni a gyerkőcöket egy nagy játszótéri móka után.

 

Ezt tedd baj esetén

Ha észreveszed, hogy kullancs van a gyerekben vagy benned, a lehető leghamarabb szedd ki. Ehhez a következőket kell tenni:

  1. Semmiképpen ne ess neki, és kezdd kézzel kiszedni!
  2. Ne nyomd meg a kullancs testét, hiszen akkor pánikba esik, és kórokozókat öklendezhet a sebbe.
  3. Használj egy erre kialakított csipeszt, amivel a bőrhöz lehető legközelebb tudod megfogni a kullancsot.
  4. Ne csavargasd, csak húzd határozott mozdulattal, míg a kullancs el nem engedi a bőrt.
  5. Ha sikerült kiszedni, mindenképpen fertőtlenítsd a sebet, a csipeszt és a kezeket.
  6. A kullancsot rakd el biztos helyre, hogy elvihesd bevizsgálásra, ahol megnézik, fertőzött-e.

+1 Ha nincs kullancs kiszedésre alkalmas csipeszed, jó megoldás lehet egy cérna, amit a kullancs feje köré kell tekerni és azzal óvatosan kihúzni.

Különös tünetek

A csípés után figyeld a sebet és környéket. Azonnal irány az orvos, ha a csípés után egy hónapon belül a következőket tapasztalod: influenzához hasonló tünetek, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom vagy hányás, hányinger. Figyelmeztető lehet még az 1-4 hétig tartó, gyűrű alakú bőrpirosodás, esetleg az ízületi gyulladás.

Forrás: MTI, Pixabay

Olvasd el ezt is!

5 gyakori nyári gyermekbetegség: így védd ki!