A nyár a nagy élmények, az örömök mellett tele van rengeteg veszéllyel. Egyes betegségeknek a kánikula a főszezonja. Ezek többsége gyors és enyhe lefolyású, de nem árt az óvatosság. Védd meg családodat, amennyire csak tudod, és cselezed ki a bacikat, vírusokat, gombákat!

gyermek-strandon

Napszúrás
Nagyon könnyen megtörténhet a baj a strandon, a játszótéren, de még egy séta vagy autóút során is. Fontos, hogy a napsütésben, a kánikulai napokon mindig legyen a gyermeked fején kis kalap vagy sapka. Ügyelj arra, hogy minél több folyadékot fogyasszon. A napszúrás akár nagyon magas lázzal, hányással, fejfájással, sőt eszméletvesztéssel is járhat. Hőguta gyanúja esetén feltétlenül vidd a kicsit orvoshoz.

Nyári ételmérgezések
A kórokozók meleg és nedves környezetben gyorsabban szaporodnak, így az ételmérgezés kánikulában a leggyakoribb. Elég, ha a kényes ételeket elfelejted visszatenni a hűtőbe. A legfontosabb tünet a hányás, a hasmenés és a gyomorfájás. A szalmonella az élelmiszerhez kapcsolódó leggyakoribb fertőzés. Elsősorban az alapvető higiénés szabályok megszegése miatt alakul ki. Baj esetén arra nagyon figyelj, hogy a lurkó ne száradjon ki. Itasd, amilyen sűrűn csak tudod.

gyermek-strandol

Fülgyulladás
A strandolás, a gyakori pancsolás kellemetlen velejárója lehet a külsőfül-gyulladás. Ha a hallójáratot belül borító hámréteg fellazul, a baktérium és a gomba könnyebben bekerülhet, és fertőzés jöhet létre. A fülgyulladás már érintésre intenzív fájdalommal jár, ami a rágásnál még tovább fokozódik, illetve viszketés is előfordulhat. A kellemetlen szagú, sárgás folyadékból is lehet következtetni a betegségre. Érdemes hideg meggymagpárnát tenni a beteg felületre, így a fájdalom gyorsan csökkenhet. A gyógyszeres kezelés is elengedhetetlen, ne akard kikerülni az orr-fül-gégészt.

Gombás fertőzés
A medence, a zuhanyzó a gombás fertőzések melegágya. Bár a tünetek kellemetlenek, a kezelés hosszabb, a lefolyás többnyire enyhe. Nyáron a gyermekek is könnyen megfertőződnek. A talpak, a hajlatok és az intim területek különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Pancsolás után mindig töröld szárazra a gyerkőcöt, a fürdőruhát vedd le róla, és ügyelj, hogy mindig legyen rajta papucs a strandon. Fürdés után pedig szórd be a kényes területeket hintőporral. A legtöbb esetben vény nélkül kapható kenőcsök, kúpok is segítenek fertőzés esetén.

kullancs

Lyme-kór
A kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyek közül nálunk elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. A kullancs legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken található meg, de városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is gyakran fellelhető. Ha olyan helyeken jártok, ahol előfordulhatnak a kullancsok, feltétlenül vizsgáld át csemetédet tetőtől talpig. Az élősködőt pedig minél előtt távolítsd el. Ha erdőben kirándultok, javasolt a zárt öltözék és kullancsriasztó termékek használata.