Nem kell bemutatni a hívatlan vendéget: nyirkos őszi napokon érkezik, és azon nyomban a hátunk közepére kívánjuk. Kaparó érzés nyeléskor enyhe fejfájással, majd egy nap múlva már mintha késsel hasogatnák a torkunkat. Sokunk életét megkeseríti a novemberi időjárás közismert cinkosa: a torokgyulladás. Hogyan védd ki vagy légy túl rajta minél előbb? Egyikünk házi patikájából sem hiányozhat a következő ötlettár.

Tartsd melegen nyakadat!
Torokgyulladást első sorban nem kezelni kell, hanem megelőzni. A hűvös idő beköszöntével érdemes egy kényelmes, meleg sálat beiktatni öltözködésünkbe, akkor is, ha úgy érezzük, megvagyunk nélküle. Ha nap közben nyáriasan meleg is az idő, a lehűlés este észrevétlen érkezik, és szabadon hagyott nyakunkon át könnyen megfázik a torkunk. A sál nemcsak divatos kiegészítő lehet, de melegen tartja az érzékeny területet.

teázás

Egy jó  csésze forró tea
Érdemes a napot egy csésze  forró teával kezdeni, cukor helyett mézzel édesítve. A tea komfortérzetet teremt torkunknak, és biztosítja a kezdéshez szükséges folyadékmennyiséget is. Ezzel szemben kerüljük a túlzott édességevést, mert ez gyengíti az immunrendszert, valamint a hideg joghurt, tej fogyasztását, főleg, ha már érezzük, torokgyulladás kerülget bennünket. A gyógyteák közül hasznos gyulladáscsökkentő lehet a cickafark és az apróbojtorján, ez utóbbi toroköblítésre kiváló.

Tejjel-mézzel folyó egészség
Bár a tej kifejezetten káros lehet hűtött állapotban, mert a benne lévő (egyébként hasznos) baktériumok felerősíthetik a szervezetben lévő gyulladást, sokan mégis a forró tejre esküsznek, ha torokgyulladásról van szó. A méz önmagában is csodákra képes a torokbaj kezelésében, de meleg tejbe keverve egy este alatt képes minimálisra csökkenteni a torokfájást. Hasonlóan a többi meleg italhoz, a forró kakaó is gyors segítség lehet a bajban.

fokhagyma

Fokhagyma: a természetes antibiotikum
Manapság az antibiotikumok kevésbé népszerűek, helyüket egyre inkább a természetes gyógymódok veszik át. A fokhagyma például erős gyulladáscsökkentő hatású, magas lázzal járó torokgyulladás esetén a szájpadlásra helyezve fejti ki hatását. Emellett érdemes étkezéskor is sok fokhagymát fogyasztani, mert immunrendszer- erősítő hatása is közismert.

Mondd ki a bajt!
Számos spirituális elmélet szerint fizikai betegségeink mindig elfojtott lelki problémában gyökereznek. Ha nem vagyunk őszinték magunkhoz, testünk ennek megfelelően reagál: jelzi a bajt. Mivel a torok a beszéd szerve, ennek megbetegedése elsősorban ki nem mondott gondokat, megoldandó feladatokat tükröz. A betegség, esetenként az ágynyugalom lehetőséget teremt a befele figyelésre, a meditációra, hogy rájöjjünk, kivel van halogatott megbeszélnivalónk, de az is lehet, csak saját magunknak nem akarunk bevallani valamit. A gyógyulás lehetősége többnyire az orrunk előtt van, mi gyakran mégis kanyargós utakon jutunk  el hozzá. Addig is marad a meleg sál és a gyógytea.

Jász Veronika