Az igazi hőség a babákat és a kismamákat különösen megviseli. Néhány egyszerű trükkel, és fontos szabályok betartásával a veszélyeztetettebbek is könnyebben átvészelhetik a forróságot.

– A nagy melegben fogyassz minél több folyadékot, ám kerüld a cukros „löttyöket”. Inni akkor is kell, amikor nem érzed magad szomjasnak. A szokásos napi 2-2,5 liter folyadékbevitel mellett még ugyanennyit vagy akár többet el kell fogyasztani attól függetlenül, hogy milyen munkát végzünk. Tartózkodj a zsíros ételek fogyasztásától! A könnyű ételek nem terhelik meg annyira a szervezetet. Ügyeljünk a sóveszteség pótlására.

–11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodj a tűző napon, és gyereket se vigyél ki. Védd bőrödet a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Öltözz világos színű, természetes anyagból készült ruhába.

– Vedd igénybe a hűtött helyiségeket. Ilyenkor kiváló hűsölési lehetőséget biztosítanak a plázák. Ne hűsítsd viszont magad szökőkutakban, hisz az rengeteg betegség, fertőzés forrása lehet. Gyermekedet se engedd, hogy szökőkútban pancsoljon.

– Hőség idején ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni. Ennek a klasszikus jól bevált módszere az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. A légkondicionálót is jó megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a kintinél 5-6 fokkal kevesebb a belső tér hőmérséklete. Arra is érdemes figyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki.
A ventilátorok használata addig jó, amíg a belső tér levegője 35 fok alatt van, mert a ventillátor keveri a benti meleg levegőt, és így a légmozgás vonja el a meleg levegőt a szervezetünktől, ám ilyenkor is gondoskodni kell a folyadékpótlásról.

– Fontos, hogy a kisgyerekeket ne tedd ki soha a tűző napra, lehetőleg árnyékban, félárnyékban levegőztesd őket. Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert az autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak – figyelmeztet az ÁNTSZ.