Már nem látsz a fáradtságtól. Úgy érzed, napi min. 20 órát dolgozol, ez persze lakásodon meg sem látszik. A gyerekek foltot foltra halmoznak, a takarítást fogcsikorgatva végzel. Újíts, és próbáld ki az alábbi ötleteket! Néhány különleges eljárással könnyebbé tehetők a kellemetlen feladatok.

Ki gondolta volna, hogy a jól bevált sütőpor mellett akár a majonéznek, mustárnak vagy a babaolajnak is hasznát vehetjük takarításkor? Íme, a legvadabb ötletek a takarítás megkönnyítésére!

Tűzhelytakarítás mesterfokon
Ugye mindnyájan találkoztunk már tűzhelyre égett zsírral és rászáradt ételmaradékkal? Az minden bizonnyal felejthetetlen élmény, ahogy hosszú perceken át sikáljuk a reklámokban „makacs foltnak” nevezett szörnyűséget.

A tűzhelyrácsra égett zsírral legkönnyebben úgy birkózunk meg, ha ammóniával itatjuk át. Ehhez csúsztassuk a rácsdarabokat egy-egy háromliteres, lezárható zacskóba, majd öntsünk hozzá negyed bögre folyékony ammóniát! Gondosan tapasszuk le a zacskók száját, és hagyjuk ázni benne a rácsokat öt órán át. Ezután vegyük ki őket, és töröljük át tiszta, nedves szivaccsal!

A főzés során kifolyt és tűzhelyre száradt ételmaradék esetén löttyintsünk vagy kenjünk a felületre mosogatógépbe használatos mosóport vagy gélt vízzel vegyítve. Tizenöt perc után ellenőrizzük nedves szivaccsal, hogy letörölhető-e. Ha továbbra sem tisztítható, várjunk újabb tizenöt percet az újabb próbáig!

A sütőrácsokra égett zsír eltávolítására gyújtsuk be a sütő alacsony fokozaton, majd a rácsokat fújjuk be tűzhelytisztítóval, és helyezzük vissza az előmelegített (de már lekapcsolt) sütőbe. Hagyjuk őket átmelegedni harminc percig, majd szedjük ki és szivaccsal töröljük le a felületet!

Ragyogó hűtőajtó: Babaolajjal a kéznyomok ellen
Ugye mindenki látott már az amerikai filmekből ismert csillogó-villogó rozsdamentes acél hűtőajtót? A magyar valóságban ezek a családi hűtőajtók arról híresek, hogy mindig akad pár apróság, aki túró rudiért nyúlva rajtuk felejti az ujjlenyomatát. Eztán jöhetnek a különböző méregdrága rozsdamentes folteltávolítók, hogy a hűtőajtó újra ragyogjon. Aki nem akar vagyont költeni a tisztítószerekre, annak javasolt a babaolaj használata. Egy kis darab tiszta, nem foszló ruhát itassunk át megfelelő mennyiségű babaolajjal, majd dörzsöljük át vele a foltot addig, míg el nem tűnik.

Sziszifuszi felmosó a soha el nem tűnő hajszálakkal
Nem kell bemutatni a modern kori felmosó nyelet sem a végén boszorkányhajhoz hasonló képződménnyel. Bár használata egyszerűbbnek tűnik, mint nagyanyáink konyhakövön csúszása-mászása, a felmosás után visszamaradó hajmaradványoktól sok háziasszonyt a frász kerülget. Ha a mikroszemcsés felmosófej költséges megoldásnak tűnik, javasolt egy vicces, ám felettébb hatékony megoldás, ez pedig a kézi porszívó felmosás utáni gyors használata!

mustár

Mustárral az ételszag ellen
Mindennapi életünk részét képezik a műanyag éthordó dobozok, de takarítani őket már kellemetlen mulatság. Többségük ugyanis annyira magába szívja az ételszagot, hogy az még kitartó sikálás és mosogatás után sem tüntethető el belőle teljesen. Ha azonban az elmosott dobozba teáskanálnyi sárga mustárt cseppentünk, majd forró vízben állni hagyjuk pár percig, a doboz illata olyan lesz, mint új korában. A mustár ugyanis kiveszi az ételszagot, és egy utólagos öblítés után már mustár illatától sem kell tartanunk.

Fogkrém és majonéz: így óvjuk a fabútorokat!
Minden háziasszony réme az óvatlanul fafelületen felejtett vizespohár. Fél óra elég, és máris egy asztalon, polcon díszelgő körlenyomattal nézünk farkasszemet. Ijedtségre azonban semmi ok: vegyítsünk össze fehér színű fogkrémet egyenlő arányban sütőporral, majd tiszta, fehér ruhával körkörös mozdulatokkal vigyük fel a foltra néhány percig! Ezután bútortisztítóval töröljük tisztára! Ha ez a módszer nem használ, dörzsöljünk a foltba majonézt, és hagyjuk rajta állni éjszakára. Másnap száraz ruhával szedjük le a majonézt, és a folt garantáltan eltűnik!

Néhány egyszerű, ám felettébb ötletes megoldással könnyebbé tehetjük a házimunkát, és még a pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlnunk, hogy fedezzük a méregdrága tisztítószerek költségeit. Így nemcsak a takarítás válik mulatságosabbá, de a háztartásunkban fellelhető eszközöket, élelmiszereket is szélesebb körben hasznosíthatjuk.