Nálatok ki végzi a házimunkát? Adnál párod kezébe porszívót vagy konyharuhát, ha tudod, ezzel kapcsolatotok végét idézed elő? Egy norvég tanulmány szerint ugyanis azok a párok sokkal nagyobb valószínűséggel válnak el, ahol mindkét fél végez házimunkát. Ezzel szemben az a házasság, ahol egyedül a nő veszi ki részét minden háztartási feladatból, 50 százalékkal stabilabb alapokon áll. De akkor mi a helyzet a dolgozó anyákkal, akik kétszer annyi terhet visznek?

Gondoltad volna, hogy a válások száma függhet attól, ki végzi otthon a háztartási feladatokat? Nem csoda, hogy a tanulmány nagy port vert fel egy olyan században, ahol már a csapból is a nemek közti egyenjogúság folyik, karrierépítő anyukákról és gyeses apukákról zeng a köztudat. A tanulmányíró, Thomas Hansen azzal magyarázza az adatokat, hogy a férfi és női szerepek összekeveredése semmiképp nem tesz jót a párkapcsolatnak. A „modern” hozzáállás szerinte alapjaiban rengeti meg a házasság szentségét, mert így a felek kevésbé elkötelezettek a kapcsolatnak.

Emellett azonban a kedves szerző nem képes egyéb „ok-okozati” összefüggést előhozni a válások száma és a férfiak által végzett házimunka közt, inkább elméletekre támaszkodik. Ha ugyanis az ún. „modern” házasságban egy férfi átlép a nő felségterületére, azzal rögvest veszekedésre adhat okot, hisz nagy valószínűséggel nem fogja úgy végezni a rá bízott feladatot, ahogy azt felesége elvárná tőle. Ezzel máris kész a perpatvar, mely lavinát indíthat el, és könnyen váláshoz vezethet. Thomas Hansen szerint tehát a nők érdeke is, hogy ne „osztozkodjanak”, inkább vállaljanak szépen minden női feladatot, hogy így elkerüljék a nézeteltérést. A „fiús” feladatok, mint a szerelés, barkácsolás, égőcsere és kerti munkák persze még megengedettek a férfinak.

A tanulmányíró egy,a közelmúltban nyilvánosságra került  adattal próbálja igazolni magát, mely szerint a nők (köztük sokan teljes állásban) még mindig több időt töltenek a napi házimunkával (2.6 óra), mint a férfiak (2.1 óra). Szerinte a nők még mindig szívesen vállalják a napi takarítás, főzés, gyereknevelés oroszlánrészét-és emellett még a munkahelyükön is prímán helytállnak.

Azért ez egy kicsit ironikusan hangzik. Nem lehet csupán egy négytizedes adatba kapaszkodni és kijelenteni, hogy a házimunka női feladat. Gondoljunk csak azokra a párokra, akik megosztják a feladatokat, és még mindig együtt vannak. Miért ne lehetne tisztázni, kinek milyen feladat jut, anélkül, hogy repülnének a tányérok? És miért kellene egy nőt azonnal a „Háztartás Istennőjének”, a férfit pedig a „Balek”-nak kinevezni, ha házimunkáról van szó? Megjegyzem, a cikkíró férfi. Vannak nők, akik igenis utálnak mosogatni. Például én. Vagy Te?

Jász Veronika