Mindannyian a lehető legtöbbet szeretnénk nyújtani gyermekünknek. Sokszor azonban átesünk a ló túloldalára: csemeténket agyonszeretjük, túlságosan védelmezzük, és mindent megengedünk neki. A híres családpszichológus, Mike Leary szerint sokszor észre sem vesszük, hogy viselkedésünkkel kárt okozunk szemünk fényének. Íme, azok a hibák, amiket a legtöbb szülő elkövet!

1. Túl sok választási lehetőséget adunk csemeténknek
Sok szülő úgy gondolja, hogy annál jobb, minél hamarabb megtanul a gyermek önállóan dönteni. Pedig neki még nincs sok tapasztalata, így érdemes kijelölni számára a megfelelő kereteket, határokat. Hagyjunk a kicsinek választási lehetőséget, de csak két-három opciót kínáljunk fel, különben elbizonytalanodik.

2. Nem vagyunk elég következetesek
Ha egyszer megengedünk valamit, amiért máskor büntetünk, akkor a gyerek egy idő után nem tud mihez igazodni. Sőt, nem is vesz minket komolyan. Érdemes elmagyarázni neki, hogy mit miért teszünk. Fontos, hogy a két szülő lehetőleg ugyanazon a véleményen legyen a fontosabb kérdésekben.

3. Nem mondunk nemet
Ha túlságosan engedékenyek vagyunk, a gyerek könnyen visszaél a helyzettel, és mindig többet követel. Jobb, ha minél korábban megtanulja, nem lehet minden úgy, ahogy ő szeretné. Ugyanakkor fontos elmagyarázni neki, hogy miért mondunk valamire nemet.

4. Túlságosan lefoglaljuk a kicsiket
Már az ovisokat is rengeteg különórára hordjuk, táncra, focira, sakkra, angolra… Ezáltal pedig túlterheljük őket, és a számukra igazán fontos feladattól, a játéktól vesszük el az idejüket. Hagyjuk őket délutánonként, ovi, iskola után minél többet játszani.

5. El akarjuk kerülni a kényelmetlen beszélgetéseket
A szülők többsége retteg például a szexuális felvilágosítástól. Úgy gondolják, hogy jobb, ha a gyermek mással beszél erről, sőt a neten is informálódhat. Pedig fontos a nyíltság, az őszinteség és a bizalom, hogy gyermek ne legyen gátlásos, vagy ne essen teherbe idejekorán.

6. Megpróbáljuk a gyereket boldoggá tenni
Márpedig ez nem a szülő dolga. Az igen, hogy példát mutasson. Magyarázzuk el, hogy a legkisebb dolgoknak is lehet örülni, nem csak a méregdrága játéknak. Az örömforrást mindenkinek saját magának kell megtalálnia.

7. Túl kritikusak vagyunk
A szülők többsége azt hiszi, hogy elősegíti gyermeke sikerét, ha mindig kritizálja, vagy a maximumot várja el tőle. Ha ebben a szellemben neveljük szemünk fényét, később, ha hibázik vagy nem sikerül neki valami, értéktelennek, bénának érezheti magát.

8. Nem korlátozzuk a gépezést
Legyen szó számítógépes játékokról vagy telefonról, fontos a napi vagy heti időkeret kialakítása. Te is ismersz olyan családot, ahol az anya és a tizenéves gyermeke csak sms-ben vagy chaten beszélnek egymással.

9. Mindent megveszünk a gyerkőcnek, amit kér
Legyen szó kisebb vagy nagyobb dologról, nem kell minden kívánságát teljesíteni. Különben mindent elvár tőlünk, és semmiért nem fog megdolgozni. Már gyermekként egyre követelőzőbb lesz, és ez később akár függőséghez is vezethet.

10. Nem engedjük a gyermeket unatkozni
Sok szülő azt gondolja, hogy a gyermek minden percét be kell osztania, mindig kell valami izgalmasat csinálni. Pedig a kicsiknek szükségük van arra, hogy unatkozzanak. Így fejlődhet a kreativitásuk, és biztos, hogy előbb-utóbb feltalálják magukat.

Olvasd el ezt is!

Gyerek a gép előtt: szülőként ezeket teheted csemetéd biztonságáért