Miért olvassunk esti mesét? – Ennyi mindent fejleszt a mesemondás

Húsvéti nyuszis briós foszlós tésztából: így formázd egyszerűen
Húsvétkor a sonka és a tojás mellől nem hiányozhat a friss, illatos kalács. Ha pedig egy kis játékosságot is csempésznél az ünnepi reggelibe, próbáld ki ezt a nyuszis formára csavart, foszlós briós tésztát! Nemcsak mutatós, de isteni finom is: puha a belseje és enyhén roppanós, aranyszínű a külseje. A gyerekek imádni fogják a cuki formát.
A puha, édeskés, kicsit vajas-tejes kelt tésztát könnyen lehet fonni, hurkolni, és fényes tojással megkenve aranyszínűre sütni.
Húsvéti nyuszis briós recept
Hozzávalók (8-10 kisebb nyuszihoz):
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
2,5 dl langyos tej
8 dkg olvasztott vaj
7 dkg cukor + 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
1 tojás
1 csipet só
A tetejére:
- 1 tojássárgája + 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe, keverj hozzá egy teáskanál cukrot. Futtasd fel 10 perc alatt, tehát várd meg, míg jól megnő a térfogata.
A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a csipet sót, majd a felvert tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Gyúrj belőle sima, lágy, de rugalmas tésztát. Ha szükséges, adj még hozzá pici tejet vagy lisztet. Akkor jó, ha elválik a kezedtől és az edény falától. Formázz belőle egyforma nagyságú cipókat. Letakarva, meleg helyen keleszd 45-60 percig. Akkor jó, ha a duplájára emelkedik.
Pihentetés után a gombócokat egyenként sodord 35-40 centis rúddá, majd mindegyiket hajtsd meg U alakba. Csavarj egyet a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.
A briósokat rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd 20 percig. Kend le tojássárgája és tej keverékével.
Told forró sütőbe, és süsd 180 fokon aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.
Podcast: Limara foszlós húsvéti kalácsa, egyéb ünnepi finomságok, praktikák