Végre itt a tél utolsó, és az esztendő legrövidebb hónapja! 2016 szökőév, így a február 29 napból áll. Az elnevezés a “februa” szóból származik, ami tisztító-és tisztítást jelent. Ez a húsvét előtti időszakra utal, hisz testünket, lelkünket, sőt lakásunkat is fel kell készíteni a keresztények legnagyobb ünnepére. Ebben az esztendőben már február elején befejeződik a farsangi időszak, az eszem-iszomot pedig felváltja a nagyböjt, a húsvéti készülődés időszaka.

Jeles napok

Február 2.: Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe: Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta a kisdedet a templomban. A gyertyák régen különösen fontosak voltak, hisz ezzel világítottak. Sőt, úgy tartották, hogy védelmet nyújtanak a betegségek, különösen a pestis és az éhínség ellen.

Ekkor érdemes a medvékre figyelni, hisz ha kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, visszamegy, és sokáig tart még a tél.

fank

Február 9. Húshagyókedd
A néphagyomány szerint őseink húshagyókedden hagyták abba a farsangi mulatságokat. Ezen a napon rengeteg helyen rendeztek felvonulást, bált. Fánk nélkül elképzelhetetlen volt bármilyen rendezvény.

Február 10. Hamvazószerda
Kezdetét veszi a 40 napig tartó böjt. Hamvazószerda szigorú böjti nap. A vallásos emberek számos egyházi szertartás mellett az ételektől – főként a hústól – való tartózkodással is készülnek Krisztus eljövetelére.

Február 11. Torkoscsütörtök
Csütörtökön még bárki büntetlenül torkoskodhat, elfogyaszthatja a farsangi maradékot. Érdemes körbenézni, hisz az éttermek nagy kedvezményeket adnak e napon. Ha kinézel egy helyet, rögtön foglald is le, hisz minden évben nagy a tumultus!

valentin-nap

Február 14. Valentin-nap
A 90-es évek elejétől ünnepelnek hazánkban is a szerelmesek február 14-én. A Valentin-nap eredete 496-ra tehető, míg széles körben a 2. században terjedt el. Több monda is fűződik e naphoz. Az egyik legismertebb történet szerint egy római papot – akit Valentinnek hívtak – börtönbe zárták, mivel titokban fiatal párokat adott össze. A zárkájában pedig visszaadta látását a börtönőr leányának. A másik legenda szerint Valentint hitéért börtönözték be, és ítélték halálra. Ekkor barátainak, családtagjainak azt üzente: „Ne felejtsétek el Valentint, szeretlek benneteket!”

Február 19. Zsuzsanna napja
A néphit szerint, ha ezen a napon hallani a pacsirta hangját, közel a tavasz.

Február 24. Mátyás napja
Jégtörő Mátyás ha jeget talál, töri, ha nem talál, csinál.

Időjárással kapcsolatos hiedelmek
Azt mondják, ha az idő szép és fagyos január-február fordulóján, akkor hosszú ideig tart még a tél.

Ha ebben a hónapban mennydörög, akkor áprilisban még fagyni fog.

Ha februárban sok a hó, akkor csapadékos lesz a nyár.

Híres Születésnapok:
Február 7. Charles Dickens
Február 11. Burt Reynolds
Február 12. Abraham Lincoln
Február 15. Galileo
Február 18. John Travolta
Február 22. George Washington
Február 25. George Harrison

hovirag

Február a hóvirág hónapja. Ekkor jelenik meg a telet búcsúztató kedves növény.

Gyurcsó István: Fehér ruhás hóvirág

Csingiling, csingiling,
enyém most a szó,
lehet körülöttem
akármennyi hó.

Én vagyok az első
tavaszi virág,
játszik a szél, játszik,
köszönt a világ.