A farsangi időszak hagyományos étele a fánk, melynek több változata ismert. A csörögétől a szalagosig különféle fánkok készíthetők. A háziasszonyok sütőtudományukhoz mérten választhatják ki ezen időszak nélkülözhetetlen ételét. Az alábbi recept egyszerűen elkészíthető, ízletes kísérője az idei farsangi bulinak.

Hozzávalók:
500 g liszt,
300 ml tej
30 g élesztő
1 ek. porcukor
50 g vaj
2 tojássárgája
50 ml rum

olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos, átszitált liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük. A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része kerüljön. Bő, forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk. Megfordítás után nem kell már letakarni. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.