A farsangi időszak hagyományos étele a fánk, melynek több változata ismert. A csörögétől a szalagosig különféle mennyei édességeket készíthetsz sütőtudományodhoz mérten. Ha van időd, és egy kis tapasztalatod, válaszd a hagyományos szalagosat. Ezzel a recepttel tökéletes lesz.

Szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál+1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
5 cl rum

olaj a sütéshez

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, dobj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg felfut. Akkor jó, ha jelentősen megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a cukorral, a sóval, dolgozd hozzá a tojássárgát, a vajat, a rumot és a megkelt élesztőt. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.

Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki tetszőleges méretű kiszúróval, és keleszd még 30 percig. A deszkán nyomj egy mélyedést a fánk közepébe, és rakd bő, forró olajba. Takard le, és süsd aranybarnára az alját. Fordítsd meg, ekkor már nem kell visszatenni a fedőt. A kész fánkokat szedd papírtörlőre, és itasd le az olajat. Porcukorral megszórva, gyümölcslekvárral tálald.

Ha szívesen kipróbálnál egy gyorsabb fánkot, ezt készítsd el!

Pillekönnyű, extragyors túrófánk: a farsang nagy sztárja