Az ősz – sok nő esetében – egyet jelent a felfázás időszakával. Ennek egyik oka, hogy a változékony, egyre hűvösebb, csapadékosabb időben nehéz eltalálni a megfelelő öltözéket. Próbáld kivédeni a bajt, ha pedig már megtörtént, fordulj a természet patikájához vörösáfonyáért.

Nem csupán nagyanyáink tapasztalatai, de kutatások is bizonyítják, hogy a vörösáfonya a felfázás kiváló ellenszere. Mégpedig azért, mert a húgyúti fertőzésekért felelős E-coli baktériumok megtelepedését képes megakadályozni a húgyhólyagban és a húgycsőben. Ha valaki már a betegséggel küzd, akkor is érdemes segítségül hívnia, hisz hamar enyhíti a tüneteket, és segít meggátolni a betegség kiújulást is.

További jótékony hatások
A vörös áfonya tele van C-vitaminnal, így az influenza ellen is hatásos. Továbbá rendkívül sok antioxidánst tartalmaz – ezek védik a szervezetet az oxidációs folyamatoktól, és hozzájárulnak a fertőzések és a gyulladásos folyamatok meggátolásához. Lassítják az öregedést, de a koleszterinlerakódás, a bőrbetegségek, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint a rák megelőzője is lehet. Előnye még, hogy nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, kálciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz. Növeli az ellenálló képességet, ami a hideg hónapokban még fontosabb.

Így fogyaszd
A legjobb, ha nyersen eszed, de aszalva is remek csemege. Teaként mézzel, szegfűszeggel és fahéjjal igazi finomsághoz juthatsz. A gyógynövényboltokban koncentrátumként és kapszula formájában is megtalálható. Ételek ízesítésére ugyancsak ajánlott, a többi között mártások, levárok, kompótok készíthetők belőle, de alkalmas húsok, saláták, sütemények ízesítésére is.