Tombol az influenzaszezon, sok gyerkőc szenved hasmenéstől, a koronavírustól pedig még többen parázunk. Helyes és rendszeres kézmosással könnyebben kivédhetjük a különböző vírus- és baktériumfertőzéseket. Nem mindegy azonban, hogyan mosunk kezet. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amiket gyermekednek is feltétlenül taníts meg!

Mikor szükséges a kézmosás?
Bár elméletben gyermekkorunk óta tudjuk, hogy étkezések előtt, takarítás, beteg barátok látogatása, orrfújás, köhögés, tüsszentés, kinti játék, kutyasétáltatás, vécéhasználat után, iskolába, óvodába, munkahelyre érkezéskor mindenképp alaposan meg kell mosni a kezünket. A statisztikák azonban szomorú képet festenek: a megkérdezettek csaknem 70 százaléka még vécézés után is elsumákolja a kézmosást. Arról nem beszélve, hogy hajlamosak vagyunk mielőbb letudni az egészet.

Ezek a kézmosás legfontosabb lépései
Fontos, hogy az alapokat gyermeked mielőbb elsajátítsa. Először mosd neki te a kezét, majd közösen, végül ő egyedül.
Nedvesítsd meg a kezét tiszta, folyó vízzel. A hőfok elvileg mindegy, arra azért ügyelj, hogy ne legyen túl forró a kis kezeknek. Szappanozd be, és dörzsöld legalább 20 másodpercig. Ez pont annyi idő, hogy kétszer elénekled a Happy birthday című dalt. Ügyelj, hogy az ujjai közé, a köröm alá is kerüljön szappan, ott ugyanis nagyon szeretnek tanyázni a kórokozók. Ne felejtsd ki a csuklóját sem! Öblítsd le a gyerkőc kezét, és szárítsd meg tiszta törülközővel vagy papírtörlővel. Ne feledd, nedves kézzel könnyebb átadni és átvenni a kórokozókat. Szakorvosok szerint a hagyományos szappan tökéletes választás. Ha kézfertőtlenítőt használsz, figyelj, hogy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú legyen.

Miben segíthet a kézmosás?
Soha ne becsüld le a kézmosás erejét! Ez ugyanis az első védelmi vonal, segít meggátolni számos betegség – megfázás, influenza, koronavírus, agyhártyagyulladás, hepataitis, különböző gyomor- és bélfertőzések –  terjedését. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a megfelelő higiéniával a fertőző betegségek 50 százaléka kivédhető lenne.

A helyes kézmosásról nézd meg a SOTE oktatóvideóját! 

Kézmosás közben ezt is dudorászhatjátok!

Sokat tehetsz a betegségek megelőzéséért is. Néhány immunerősítő praktikával az egész család immunrendszerét felturbózhatod. 

10 varázslatos immunerősítő az egész családnak!