Egyik legintimebb művelete életünknek, ami olykor felér egy több ismeretlenes egyenlettel. Persze, mert a lányok folyton pisilni járnak – dohognak a fiúk, de valljuk be, könnyű nekik, csak “dobnak egy sárgát” a közeli bokorban, aztán cipzár fel, és máris mehet tovább a nap. Nekünk, nőknek azonban sokszor igazi kihívást jelent folyó ügyeink intézése.

Mindjárt vége az értekezletnek: ideges láblógázás az asztal alatt, miközben a falióra mutatója csigalassúsággal kúszik a kávészünet várva várt időpontja felé. „Csak kimehetnék már!”- ugye ismerős érzés? „Talán a reggeli tea tehet róla, vagy a kávé? Vagy meg fog jönni és ilyenkor mindig „pisilősebb” vagyok a fránya hormonok miatt?” A válasz ennél sokkal egyszerűbb: Mi, nők a természet jóvoltából kisebb hólyaggal rendelkezünk, mint az erősebb nem képviselői, épp ezért gyakrabban ürítünk, mint ők.

Napi nyolcszor egészséges
Anyáink korában még divat volt munkakezdéskor és a nap végén pisilni, de ma már nem trendi teljesen kitikkadni a nyolc óra végére. Betört az egészséges életmód, és vele a napi két liter folyadékfogyasztás, ami értelemszerűen gyakoribb folyadékürítéssel jár, mert így optimalizálja szervezetünk működését. Helyre tesz immunrendszert, vérnyomást, valamint védelmet biztosít mindenféle nőgyógyászati megbetegedés ellen. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk azonnal a legrosszabbra gondolni, ha sokszor kell kimennünk. Sokan a gyakori felfázás tüneteit vélik felfedezni a gyakori ürítésben. Ha azonban napi nyolcszor látogatjuk a WC-t, még bőven egészséges keretek között mozgunk. Amikor ez a szám jóval feljebb emelkedik, akkor állhat megbetegedés a háttérben, de ennek egyéb kellemetlen hatását amúgy is észrevesszük.

Ne tartsd vissza!
A köztudattal ellentétben vizeletürítéskor nem érdemes visszatartással hazárdírozni, mert ezzel nem fogunk kevesebbszer WC-re járni, csupán a hólyagunkat terheljük. Kriston Andrea intim torna tréner felhívja a figyelmet, hogy a gyakori visszatartás nem edzi, inkább megerőlteti a húgyhólyagot. Ez azért veszélyes, mert a túl gyakori telítettség gyengíti a hólyagizmokat, és ez a későbbiekben akár túlfolyásos inkontinenciához is vezethet. Ráadásul a hólyagfalban lévő izmainkat nem akaratlagosan mozgatjuk, így utólag nem „tornázhatók vissza” intim tornával egészségesre, mint a záróizmaink. Érdemes tehát a megelőzésre koncentrálni és annyiszor kijárni, ahányszor jólesik.

A gyakori női pisilés biológiai mechanizmusát lelki tényezők is befolyásolják. Minket, nőket köztudottan rengeteg stressz ér minden nap, érzelmeinket is intenzívebben éljük meg, mint a férfiak, ráadásul egy nagy adag megfelelni akarás is munkál bennünk otthon, munkahelyen egyaránt. A felgyülemlett feszültség miatt gyakrabban keletkezhet ürítési inger, de ettől még teljesen „normálisak” vagyunk, hiszen pszichésen így védekezünk a túlhajtás ellen. Tény, hogy a család főleg alkalmazkodásra, a körülmények feltétlen elfogadására nevel, és arra, hogy sikerrel megbirkózzunk a pillanatnyi „kellemetlenséggel.” A munkaerőpiacon is valóban kelendőbb a „stramm” nő, aki pisiszünet nélkül végigdolgozik három-négy órát.

Bárhol lehet, csak lazíts!
A nyilvános WC-ékről mindenkinek megvan a határozott véleménye: büdösek, nincs bennük papír, és csak végszükséglet esetén használatosak. Sok lány épp ezért messzire elkerüli őket, és inkább órákon át visszatartja, minthogy száz forintot áldozzon azért, hogy egy bacilusoktól hemzsegő WC-csésze fölött egyensúlyozva próbáljon megszabadulni folyadéktöbbletétől.

Kriston Andrea szerint ha megtanulunk bárhol lazítani fejben, függetlenítve magunkat minden „mocskos” körülménytől, a pisilés is gyerekjáték lesz testi szinten, mindegy, hogy steril helyen trónolva, vagy a falusi pottyantós fölött guggolva történik. Nem kell intim higiéniás okok miatt a hólyagot terhelni. Pár relaxációs gyakorlat, és nincs az a piszkos illemhely, ahol ne tudnánk csurgatni.

A női pisilés tehát összetett és egészségügyi szempontból is fontos folyamat. Legjobb volna mindig otthon, ismert körülmények között végezni. Mégis, akkor tehetünk a legtöbbet saját magunk egészségéért, ha megtanulunk minden lehetséges pozitúrában könnyíteni magunkon, hogy ne érjen bennünket meglepetés. Olyan tökélyre sosem fejleszthetjük célzó technikánkat, mint a fiúk, viszont sokkal jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben. Megyünk, ha menni kell, többször, büszkén, boldogan.

Jász Veronika