A Hupikék Törpikék beköltöztek az ELTE Füvészkertbe: a fénykiállítás mindenkit
Mennyei mákos guba: vaníliasodóval még finomabb
Már dédanyáink is szívesen készítettek mákos édességeket karácsonyra és újévre. Úgy tartották, hogy az apró szemek pénzt hoznak a családba, és bőséges lesz a termés. Karácsonyra mák elsősorban bejglibe, kalácsba, flódniba, kiflikbe kerül. Gubát is gyakran készítettek, sőt újévkor is került az asztalra.
A mákos gubát gubó vagy bobajka néven is ismerheted. Régen házi tészta volt az alapja, napjankban legtöbbször kifliből készítjük, de maradék kalács felhasználására is tökéletes.
Ha a kiflik nem elég szikkadtak, tedd be a sütőbe vagy a mikróba kicsit.
Karácsony körül feldobhatod még a tejes keveréket narancshéjjal, szegfűszeggel vagy fahéjjal is. Sőt, a mákhoz mazsolát is keverhetsz.
Érdemes a mákos gubát összesütni kicsit, tálaláskor pedig vaníliasodóval is megbolondíthatod.
Mákos guba recept
Hozzávalók:
- 10 db kifli
- 1 l tej
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg mák
- 1 csomag vaníliás cukor
A sodóhoz:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojássárga
- 2 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
A kifliket vágd egyenlő vastag karikákra. A tejet keverd össze 5 deka cukorral és a vaníliás cukorral, majd forrald fel.
A maradék porcukrot vegyítsd a mákkal.
Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, és rendezd el benne a kiflikarikákat. Locsold meg a tejes keverékkel, majd szórd meg a porcukros mákkal. Told forró sütőbe, és 170 fokon süsd össze 10-15 perc alatt.
A sodóhoz a tojások sárgáját keverd ki jól a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá részletekben a lisztet, a tejet, és vízgőz felett főzz belőle sűrű krémet.
A gubával együtt tálald.