A pünkösdi hosszúhétvége számos izgalmas programot ígér a családoknak. Végre kiszabadulhatunk a négy fal közül, és kedvünkre válogathatunk az ünnepi események, a gyerek- és sportprogramok közül. A hagyományos pünkösdi események mellett kalandvadászat, időutazás, állati élmények is várnak a család minden tagjára.

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren
A kulturális bemutatók mellett lovas ügyességi verseny, bábszínházi előadások és gyermekprogramok várják a látogatókat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban. Vasárnap és hétfőn a Por zenekar autentikus magyar népzenével csalogatja az egybegyűlteket a skanzenbe, ahol a makói parasztháznál és a szeged-alsóvárosi portán kézműves játszóház fogadja a gyerekeket. Az emlékpark területén pünkösdi lovasjárat közlekedik, és Nyenyere Egylet dél-alföldi muzsikája szól. A Nomád parkban olyan tizedik századi tevékenységek próbálható ki mint a nemezelés és a szalagszövés, a lovaspályán pedig bemutatók szórakoztatják a vendégeket.
Vasárnap a skanzenben, a malom előtti területen Paprikajancsi csúzlizdája és a Molyolda történelmi hangulatot idéző játszóháza mulattatja a vendégeket, aki Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök címmel látogatói próbákon is összemérhetik képességeiket. Másnap ugyanitt a Mesekert interaktív játszóház várja a legkisebbeket.
Hétfőn a Hatetudnád Tánctanoda interaktív néptáncos bemutatóiba kapcsolódhatnak be a vállalkozó kedvűek, kora délután a Barboncás társulat bábszínházi produkciója látható, melyet a pünkösdjárás követ zenészek és táncosok részvételével. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.
További részletek: https://opusztaszer.hu/

Látogathatók a Szentendrei Skanzen kiállításai az ünnepi hétvégén
Vasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szentendrei Skanzen, amelynek kiállításai és házai már a hét elejétől látogathatók.
Folytatódik a Határtalan Skanzen tematikus év, amely a határ fogalmát gondolja újra. Megjeleníti a múzeum a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét, a határok helyett a határtalanságot állítva középpontba. Az érdeklődők nemcsak a társadalmi és országhatárok kérdésével, hanem egyes helyszíneken az emberi test, az emberélet, a lakóház, a közösség határfogalmaival is találkozhatnak.
A programsorozat leglátványosabb kiállítása az Amikor minden más lett. Élet a Nagy Háború alatt és után című tárlat, amely az első világháború utáni vidéki életet és Trianon hatását mutatja be a Magtár 900 négyzetméteres épületében.
Az időszaki kiállítások mellett egy tucat kapcsolódó múzeumi helyszínnel várják a látogatókat, akik a bejáratnál kapható Skanzen Útlevéllel más-más korabeli személyiség bőrébe bújva fedezhetik fel a helyszíneket.
A részletes program:  http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/hatartalan-skanzen

Háromnapos programsorozat lesz a pünkösdi hétvégén a Gemencben
A gemenci erdei vasúton egyéves szünet után a felújított Rezét gőzös is közlekedik.
A Pörbölyi Ökoturusztikai Központban kézműves játékok, kiállítás, vezetett gyalogtúra, lovas fogatozás, kürtőskalács, méz- és lekvárkülönlegességek várják a kirándulókat.
Az erdei vasúton naponta öt szerelvény közlekedik Pörböly és Lassi állomás között, napi két alkalommal pedig gőzmozdony vontatású nosztalgiaszerelvény is elindul.
Mindhárom napon szabadon látogatható a vadmegfigyelő, a Gemenc kincsei című kiállítást védettségi igazolvánnyal lehet megnézni.
Vasárnap szervezik meg a Kerülj erdőt erdésszel! című gyalogtúrát, amely a gemenci erdőt, az erdészek munkáját ismerteti meg a résztvevőkkel, hétfőn délelőtt 11 és délután 3 óra között öt alkalommal indulnak lovas fogatok az ökoturisztikai központtól.

 

Online programsorozattal készül pünkösdre a Hagyományok Háza
Pünkösd ünnepéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról az Erdélyi Hagyományok Háza közreműködésével Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője tart előadást. A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit, erről a témáról Babai Dánieltől, a gyógynövények ismerőjétől informálódhatnak az érdeklődők, a Gasztro-sorozat három különböző pünkösdi étel elkészítését mutatja be.
A gyerekeket tavaszi kézműves foglalkozásokkal és a Borsa együttes zenés-játékos összeállításával várják. Szénási Veronika a kisebbeknek, Navratil Andrea pedig a nagyobbaknak mond népmesét.
A pünkösdi népszokások közül a legismertebb a búcsújárás, amely Csíksomlyón látványos vallási ünneppé fejlődött: a korábbi regionális egyházi esemény az összmagyarság ügyévé vált. Vidékenként királyválasztás, énekes-dramatikus pünkösdi királynéjárás, bálok varázsolták népünnepéllyé a jeles napokat. A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal. Úgy tartották, a pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé válnak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget ad, a házakra és az istállókra tűzött zöld ágak pedig megvédik a termést az ártó szellemektől – idézik fel a közleményben.
A programokról további információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/piros-punkosd

Állati jó élmények a Robirtokon
A mesés családi élményfarm
felejthetetlen élményt nyújt Kosdon korosztálytól függetlenül mindenkinek. A gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a birtok állataival, bárki bekapcsolódhat az etetésekbe, kipróbálhatja a szalmaugrálót. Ha valaki többre vágyna, akkor akár sétáltathat alpakát vagy szarvast is! Idén új kifutókkal bővült a Robirtok. Kézműves foglalkozáson is részt vehetnek a látogatók. Ezen a hétvégén saját állatos virágcserepet készíthetnek a vendégek, és bele tavaszi virágot is választhatnak! A házias, kemencés ételeket mindenkinek muszáj megkóstolni. A birtoklátogatás online regisztrációhoz kötött, és védettségi igazolvány is szükséges!
További információ:  https://robirtok.hu/

Újra látogatható a LEGENDÁS LOVAGKOR – Az apród titkos küldetése kiállítás és kalandjáték a Vajdahunyadvárban
A látványos kiállítás és kalandjáték lovagkori utazásra, izgalmas játékra hív kicsiket és nagyokat. A látogatók a játék során képzeletbeli tájakat barangolhatnak be, miközben agyafúrt fejtörők és
lovagkori kihívások teszik próbára tudásukat és érzékeiket. A kiállításon a résztvevők felfedezhetik a lovagkor legendás világát, találkozhatnak a középkor hőseivel, rácsodálkozhatnak díszes viseletükre, fegyvereikre és meglepő vitézi képességeikre. A Vajdahunyadvár gótikus szárnyában helyet kapott, több termen átívelő játék során a múzeum erdészeti, vadászati és halászati állandó kiállításai is megtekinthetők. Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, mellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. Az izgalmas kiállítás és játék lovagkori látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.
FONTOS!! A járványügyi előírások értelmében a Legendás lovagkor kiállítást jelenleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú
személyek látogathatják. A kiállítótérben nem kötelező a maszkviselés, ugyanakkor ajánlott a többi látogatótól való távolságtartás. A tágas, természetes szellőzésű kiállítótermekben a látogatók kényelmesen, biztonságban, saját tempójában játszhatják végig a játékot. A látogatószámot folyamatosan monitorozzuk, a játék elemeivel nincs közvetlen kontaktus, minden család saját játékfüzettel játszik.
Nyitvatartás: 2021. május 18-tól – H zárva, K-V 10-17 óráig (a pünkösdi hosszú hétvégén végig nyitva!)
Helyszín: VAJDAHUNYADVÁR
Jegyárak és bővebb információ: www.facebook.com/F.Exhibition

Futókívás és gyermekprogramok a Városligetben
Kéthétvégés futókihívással és online gyermeknappal várja a családokat a megújuló Városliget. A Liget Budapest Projekt és a RUNaway szervezesében megvalósuló futókihívás a pünkösdi hosszú hétvégén, május 22-én indul és gyermeknapig, május 30-ig teljesíthető.

A 3 kilométeres Liget Családi Körön vagy a 7 kilométeres Liget Sport Körön mérettethetik meg magukat a sportkedvelők. A nevezés ingyenes, a legjobban teljesítők pedig ajándékban részesülnek. Nevezni a https://www.runaway.hu/liget oldalon lehet.
A Liget Budapest Projekt célja már a kezdetektől fogva az, hogy a Városliget a főváros első számú családbarát helyszíne legyen, ahol a megújuló és újonnan létrejövő játszóterek és kulturális intézmények folyamatosan izgalmas újdonságokkal várják a gyerekeket a legkisebbektől a legnagyobbakig. A vírusvédelmi intézkedések miatt ugyan még idén májusban csak korlátozottan tudunk egymással találkozni, de bízunk benne, hogy a Városligeti Online Gyereknapok és a családi futókihívás így is kellemes időtöltést és maradandó élményeket fog okozni a családoknak.

Ha családi kirándulást terveztek, Tatát is érdemes felkeresni. 

Tavak, tanösvény, angolpark, vár: Tata számos izgalmat tartogat a családnak

Forrás: MTI