Vár, Öreg-tó, edzőtábor: sokáig csupán ezekkel azonosítottam a Gerecse hegység nyugati előterében fekvő bájos városkát, Tatát. Most már tudom, ennél jóval több, igazi mesevilág tanösvényekkel, elvarázsolt erdővel, tündérrózsákkal, gémekkel, hódokkal, teknősökkel, a szépséges Angolparkkal. Romantikára vágyóknak, gyerekkel érkezőknek egyaránt tökéletes célpont akár egy napra, akár hosszú hétvégére.

Mi ezúttal a Fényes Tanösvénynél – ami egyébként a strandfürdő része – kezdjük tatai barangolásunkat. Nyitás után picivel érkezünk, a tágas parkoló ingyenes. A belépésre viszont várni kell, hisz figyelembe veszik a biztonsági előírásokat. Bejutva aztán interaktív módon járhatjuk be a tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonalat.


A tanösvény 18 állomással rendelkezik, és interaktív módon mutatja be a terület természeti kincseit. Igazi mesevilág tárul elénk a láperdőben, miközben lépkedünk az 1350 méter hosszú  cölöpsétányon. A sárkányok, királyok helyett azonban különleges élőlényekkel találkozhatunk. Égerfák alatt bandukolunk, megcsodáljuk a tavirózsákat, megismerkedünk a selymes boglárkával. Magasból, a kilátótoronyból is szemügyre vehetjük a pazar tájat.

A gyerekek nagy kedvence a csónak, amivel tündérrózsák között húzhatjuk át magunkat a túlsó partra. Vagy választhatjuk akár a függőhidat is az átkelésre.

Az állatvilág is rendkívül gazdag. A békák kuruttyolása szinte végig elkísér minket, a madarak csicseregnek a fejünk fölött, teknősök napoznak a parton. Nekünk a nagy kedvencünk viszont egyértelműen a hód, aki hol eltűnik, hol előbukkan a nyári napsütésben.

Azt tartják, hogy Tatán minden út az Öreg-tóhoz vezet, hisz a város központjában található. Ez Magyarország egyik legrégebbi mesterséges tava, még a honfoglalás előtti időkből, az Által-éren épített völgyzárógát segítségével hozták létre. A vízfelülete körülbelül 200 hektár, kényelmesen, akár romantikázva körbesétálhatjuk, vagy kerékpárral is körbetekerhetjük, sőt csónakázhatunk, sétahajókázhatunk is.

Az Öreg-tó partján áll a város jelképének számító vár. Mátyás király is sokat időzött itt, egyik kedvenc tartózkodási helye volt. Nem csoda hát, hogy Tata az igazságos király idején élte fénykorát. Mátyás úgy átépíttette a romos várkastélyt, hogy falait akkoriban “ronthatatlannak” tartották. A várban ma múzeum is működik.

Tatán kihagyhatatlan az Angolkert is turistacsalogató látvány csodás virágaival, izgalmas építményeivel. Így a Nyári-lakkal, a Török mecsettel, a Pálmaházzal, a Műrommal, a Pokol barlanggal, a Római szentéllyel. Ezeket a gyerekek is imádják, tapasztalatból tudjuk, hogy órákat képesek ugrálva, szaladgálva, bújócskázva elidőzni a romok között. Igazi időutazásnak lehetünk itt részesei.

 

Közvetlenül az Angolpark mellett fekszik a helyi források vízéből táplálkozó Cseke-tó, ahol akár horgászni is lehet. Vagy megpihenni a romantikus, vízbe nyúló fákon.

Ha ennyi még nem lenne elég, nézzétek meg a magyar Stonhenge-nek is nevezett Szabadtéri Geológiai Múzeumot, a Kálvária dombot, a vízimalmokat. Ebédeljetek, kávézzatok az Öreg-tó partján, a Várban, vagy más hangulatos kisvendéglőben. A Fényes Tanösvény szomszédságában strand is üzemel. Kisvasutazni is érdemes, mert végigvisz a főbb nevezetességeken. Térjetek vissza ősszel is, egészen pazar látvány, ahogy a vadludak a tó partján gyülekeznek.

Hasznos elérhetőségek:

Fényes Tanösvény, Tata, Fényes fasor
Telefon: +3634/487-090, +3630/592-73-73
Weboldal: https://tataifenyestanosveny.hu/

Tatai vár, Váralja utca 1-3.
Telefon:
06-80-277-455
Weboldal: https://tata.hu

Ha szívesen kirándultok tanösvényeken, akkor böngésszétek végig olvasóink kedvenceit! 

 

Madárcsicsergős tanösvények országszerte családi kiránduláshoz: ezeket feltétlenül érdemes végigjárni

Fotók: a szerző és Bódog Gabriella