Ha zöldbe vágysz, szeretnéd magad mögött hagyni a belváros zaját, vagy csak kirándulnál egy jót, a XI. kerületi Kamaraerdő kiváló célpont. Biztos lehetsz benne, hogy itt nincsenek annyian, mint a Normafánál, vagy más felkapottabb budapesti kirándulóhelyen. Autóval és BKV-val is könnyen megközelíthető, és akár egy egész napot eltölthetsz a jó levegőn.

Két gyerkőccel viszonylag korán, szombaton 9 órakor érkeztünk. Néhány kutyasétáltatón és futón kívül akkor még nem nagyon találkoztunk mással. Kisebbekkel is érdemes a 2012-ben létrehozott tanösvényen 12 állomását bejárni. A túra kezdőpontja a 41-es villamostól végállomásától pár perc sétával megközelíthető. Aki autóval érkezik, az a Susulyka utcánál tud parkolni.

A 4100 méteres távot pihenőkkel két óra alatt könnyen lehet teljesíteni. Közben játékos formában, interaktív módon megismerhetjük a környék növény-és állatvilágát, gyönyörködhetünk a tájban, hallgathatjuk a madárcsicsergést. Az erdőben egyébként jellemzően cser- és a kocsánytalan tölgyeket, szilfát, mezei juhart találunk. Közelről megvizsgálhatjuk a somot, a galagonyát és a kökényt. A lényeg, hogy végig a T jelzést kell követni. A Kamaraerdő legmagasabb pontja a Vadász-hegy (224 m), ahol katonai kilátó is megtekinthető.

Családok kedvence a Nagyrét, a vadászházzal, ami olyan, akár a mesékben. Ez egyébként a tanösvény hatodik állomása. Az interaktív pihenőhely remek lehetősége kínál piknikezésre. Közben lehet jókat focizni, futkosni. A gyerekek órákig el tudnak játszani a jó levegőn. Egy-egy kidőlt fa is sok lehetőséget kínál a betonzsiványoknak.

A Nagyrét interaktív játszóterén a gyerekek sok érdekes információt kaphatnak a környék állatvilágáról. A puzzle kirakása során megtudhatják, hogy a madarak közül az egerészölyv, a fakopáncs, a szajkó, a fülemüle, a cinke, a fekete rigó, a harkály is jól érzi magát itt.

A fára rögzített hinta kicsik és nagyok nagy kedvence. Bárki lemérheti, melyik állattal tudna versenyre kerülni ugrásban. Továbbá a faxilofon és a fatelefon is remek móka.

Érdemes baráti társasággal is kilátogatni Kamaraerdőbe, hisz lehet sütögetni (ha épp nincs tűzgyújtási tilalom). A Nagyrét szabadtéri szülinapi buliknak is remek helyszíne. Ha pedig még marad erőtök, és a gyerekeket is el tudjátok csábítani a játszótérről, folytathatjátok utatokat a tanösvényen.

Ha Budapesten belül szeretnétek kirándulni, a János-hegy is remek célpont, megannyi kirándulási lehetőség várja az egész családot. 

Izgalmas túra, sok kaland Budapest felett: libegjünk a János-hegyre!