Unalmas már otthon? Szeretnéd végre élvezni a tavaszt, és a szabadban töltenéd az időt? Ezen a hétvégén számos szabadtéri program közül választhatsz. Olyan helyek nyitnak újra, amik a koronavírus-járvány miatt hosszú hetekig zárva tartottak. A Robirtok, a szentendrei Skanzen és a Budakeszi Vadaspark csak néhány, a sok szuper hely közül.

Újra kinyit a Robirtok a festői Kosdon

Állati jó programokkal újra várja látogatóit a kosdi Robirtok. A programokon a reggeli fejés és tejkóstolás után óránként más-más állathoz lehet bemenni, simogatni és etetni. A lovaglás mellett a nap egyik fénypontjának az alpaka sétáltatása ígérkezik. Minden hétvégén más-más kézműves programmal és túrával készülnek a birtokon: ezúttal tavaszi ajtóakasztót készíthetnek az érdeklődők. A megéhezett vendégeket a falusi vendégasztalnál bográcsban főtt és kemencében sült finomságokkal várják, melyeket mindenki természetes környezetben tud elfogyasztani a kihelyezett asztaloknál. A birtok látogatása előzetes online regisztrációhoz kötött, hogy maximalizálják a vendégek számát.
A birtok területén nincs zárt tér, ezért az egészségmegóvás érdekében kérik a nem egy háztartásban élőket, hogy tartsák be a másfél méteres távolságot. Kihelyeztek több helyen szenzoros kézfertőtlenítőket és ajánlják a védőmaszk használatát is.
További infó: https://robirtok.hu/

Kirándulás a Bertényi Miklós Füvészkertben
Ha a természetbe vágysz, irány a Bertényi Miklós Füvészkert, ahol egy jót túrázhatsz! Az Indiana Jones filmek hangulatát idéző erdőben van egy hosszú és kényelmes ösvény, mely hegyoldalba helyezett botanikus kertre hasonlít. A füvészkerti séta mellett a gyerekekkel szurdoktúrát is lehet tenni. Nem érdemes otthon hagyni a túracipót sem, mert hosszabb kirándulásra indulva a túrázó eljuthat egészen Pilisszentlászlóig az Apát-kúti völgyön át, visszafelé pedig a Spartacus ösvényen haladhat.
További infó: https://parkerdo.hu

Ismét látogatható a szentendrei Skanzen
Szombaton nyitja meg újra kapuit, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között egyelőre csak sétálójeggyel látogatható szentendrei Skanzen. Az épületek ideiglenesen zárva tartanak, de néhány épületbelső azért megtekinthető. A Skanzen vonat jelenleg még nem üzemel. A vendégek nyugodtan sétálhatnak a tájegységekben, megtekinthetik kívülről a házakat, épületeket, udvarokat, portákat, de akár a múzeum 60 hektáros parkjában is kikapcsolódhatnak. A múzeum üzletei, vendéglátóhelyei is nyitva lesznek, így lehetőség lesz kisszekér, roller vagy bicikli bérlésére is a bejárat épületében. Kérik a látogatókat a járványügyi és távolságtartási szabályok fokozott betartására a szabadtéri múzeum és a Skanzen területén. Javasolják az online jegyvásárlást és kötelezővé tették a zárt térbe való belépéskor a védőmaszk használatát.
Kutyás gazdiknak sem kell félniük, mert az ebtartási szabályok betartásával most sem kell otthon hagyni kedvencüket.
További infó: https://skanzen.hu/hu

Újra üzemel a Börzsönyi erdei vasút
A vonatozás kedvelőinek sem kell kimaradniuk a jóból, mert szombattól újra üzemel a börzsönyi erdei vasút a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. Még mindig zajlik a Királyréti Erdei vasút felújítása, így ezen a szakaszon még nem fogad utasokat, de a járványhelyzet feloldását követően újra pályára állhatnak majd a kisvasúti kocsik. Hétvégén és ünnepnapokon rövidített szakaszokon – Kemence – Godóvár állomások között sűrűbb menetrend szerint lehet utazni, de újra várják a látogatókat a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasúton is. A vonatok lehetőség szerint nyitott ablakok mellett közlekednek, de az utazások alkalmával kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró eszköz viselése és a távolságtartás azoknál az utasoknál, akik nem egy háztartásban élnek.
További infó: http://www.kisvasutak.ipolyerdo.hu

Bámulatosak a fertődi Esterházy-kastély parkjai

Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai, ahol három nyelven vezetett tematikus parktúrákat is tartanak. Időben és tematikában is több változatot tartanak, ezeken fel lehet fedezni a barokk-rokokó korszakot, annak történelmi-, építészeti-, zene- és képzőművészeti-vonatkozásaival, az Esterházy-kastély- és családtörténettel együtt.
A látogatók számára megelevenedik Esterházy “Fényes” Miklós kora, az Eszterházához kötődő Haydn-életmű és számos botanikai különlegesség. A parktúrák útvonala végig a szabadban vezet, de a járványügyi szabályokat kötelező betartania mindenkinek.
Az egyéni és csoportos túrák útvonala érinti a díszudvart, a franciaparkot, a Lés-erdőt és a Bagatelle-t, emellett a rózsakertet, az angolparkot, a hársfasort is.
A rózsakertben több mint nyolcezer tő rózsa virágzik mintegy hatszáz fajtából. A kertben idén angol és német termesztők által nemesített rózsákat is ültettek, emellett az Eszterháza-központ a kastélyparkok útjaival, sétaútjaival együtt a rózsakerti sétányokat is megújította.
További információ: http://www.eszterhaza.hu/

Országszerte számos program várja az érdeklődőket az európai nemzeti parkok napján
Számos program, köztük tiszaalpári madármegfigyelő túra, az ősember festészetének nyomában induló geotúra, a Sas-hegyen pedig orchideatúra várja az érdeklődőket országszerte vasárnap az európai nemzeti parkok napján.
Az Agrárminisztérium és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal közösen ünnepli vasárnap az európai nemzeti parkok napját.
Az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint a védelmi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően az ökoturisztikai létesítmények és a kirándulóhelyek többsége már újra látogatható, a nemzeti parkok ezért hétvégére várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat.
A programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött. Tájékozódni a programokról, a szabadon látogatható tanösvényekről és túraútvonalakról a nemzetipark-igazgatóságok központi elérhetőségein és weboldalain lehet.
1999 óta minden évben május 24-én, az első európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának évfordulóján ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentőségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára.

Hétfőtől látogatható a Budakeszi Vadaspark, hétvégére is remek családi programnak ígérkezik.

Mától újra látogatható a Budakeszi Vadaspark

A Fővárosi Állat- és Növénykert is várja a látogatókat hétvégén. Az újranyitást követően a beltéri bemutatóhelyek, állatházak és más beltéri létesítmények átmenetileg még zárva tartanak. Így is remek kikapcsolódást nyújt az egész családnak. 

Szerdától újra látogatható a Budapesti Állatkert: ezeket a szabályokat kell betartani

 

Ha új játszóteret fedeznél fel, Csepelen, a csillagtelepi Tejút parkban a héten adtak át egy teljesen újat. A játékokat a kozmosz és az űr világa inspirálta. 

Átadták a Tejút parkot, Csepel új játszótere űr téma köré épült