Nyaralás közben vagy helyett csak egy-egy napos kirándulásra vinnéd a családot? Olyan hely kellene, ahol a gyerekek szabadon futkározhatnak és élvezhetik a természetet? Akkor fedezzétek fel a leglátványosabb tanösvényeket, melyek valódi kalandokat ígérnek, és rengeteg élménnyel, ismerettel gazdagítanak. Megkérdeztük a szülőket, és összegyűjtöttük az általuk ajánlott, legtutibb tanösvényeket. Nézzük a listát!

Ipolytarnóci ősmaradványok, tanösvény
Valódi időutazásban lehet részetek, ha a Budapesttől 140 km-re található Ipolytarnóci ősmaradványokhoz látogattok el. Az akadálymentesített, 800 m hosszú út nem igényel nagyobb előkészületet tőletek, mert akár utcai cipőben is végigjárhatjátok. A geológiai tanösvény legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, de láthattok kövesedett fákat, levelek lenyomatát és ősállatok lábnyomait is. Két csarnok és egy védőpince mutatja be a lábnyomos homokkövet, de jelenleg is folyamatos feltárások zajlanak, hogy minél többet tudjanak meg a látogatók a régmúltról. A nagycsarnokba lépve egy világszínvonalú kiállítás keretében megismerhetitek a terület és más egyéb európai ősmaradványokat is.

Bátraké a szerencse, ha továbbhaladtok, akkor még a Tuzson Lombkorona Sétányon is szerencsét próbálhattok. Igazi ősvilági szörnyeket idéző találkozásra nyílik lehetőség, ha a Miocén erdőt sem hagyjátok ki a programból, de ezen kívül további látványosságot és kikapcsolódást rejt magába a Kőzetparki Ösvény, Biológiai ösvények, Kőszikla ösvények végigjárása.
Ne feledjétek, hogy védett területeken tilos bármilyen gyűjtögetés vagy a képződmények piszkálása!
A járványhelyzet miatt péntektől vasárnapig tart nyitva a tanösvény, a szükséges óvintézkedések bevezetése mellett.

További információk: https://www.osmaradvanyok.hu

Tatai Fényes tanösvény
Ettől a túrától biztos, hogy az egész család izgalomba jön! Egész évben látogatható a 18 állomással rendelkező Fényes Tanösvény Tatán, mely segít felfedezni a környék természeti kincseit. Kalandokban lehet részetek, ha ellátogattok ide, mert kötélhídon és csónakokkal járhatjátok be a karsztforrások csodálatos élővilágát. Láhattok és hallhattok kuruttyoló békát, sok-sok napozó teknőst, pókbangót, fehér tündérrózsát vagy selymes boglárkát.  A tanösvény mellett a Látogatóközpontban az élővilágot bemutató kiállításokkal és foglalkozásokkal egészíthetitek ki az élményeket.
A kirándulást érdemes több napra terveznetek, mert a környék tele van különleges látnivalóval.
További információk: https://tataifenyestanosveny.hu

Lillafüredi tanösvény

A Lillafüredi tanösvény a település helytörténeti nevezetességeit és természeti csodáin kalauzol végig bennetek. A kisvasúttal Lillafüredre érkezve megnézhetitek a 20 méter magasból lezúduló Szinva vízesést, ha pedig bátrabbak vagytok, még a vízesés mögé is “mászhattok”, de csak óvatosan. A Palotaszálló alól, az Anna-barlangtól indul a tanösvény, ahol megismerhetitek a mészkő (mésztufa) keletkezését, a Palotaszálló és a Vasút történetét is. Ne hagyjátok ki a szálló előtti Hámori tavat sem, és még csónakot is bérelhettek. Ellátogathattok az út során a Lourdes-i barlang kegyhelyére és a Limpiászi keresztnél megtudjátok hogyan és miért hozták létre a Tábori oltárt. A környék varázslatos természeti kincsei és földtani képződményei mellett a Szent-István barlang is nyújt látnivalókat. A teljes útvonal 2 km hosszú és kényelmesen 1 óra alatt végigjárható, attól függően mennyit időztök el 1-1 helyen. Figyeljetek, mert a tájékozódáshoz nem festettek fel táblákat.

További információk: https://www.miskolc.hu

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tóth Nikolett (@tothniko6) által megosztott bejegyzés,

Csodabogyó tanösvény- Villányi borvidék
A Siklóshoz tartozó Máriagyűdi kegyhelytől indul – a sárga sávos turistaútvonalat követve – a Csodabogyó tanösvény, amely a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig tart. A 2,5 km-es hosszú tanösvényen az eligazodást 22 ismertető tábla segíti. Információkat kaphattok a különböző fákról és cserjékről, a talaj életéről, növényfajokról, a terület erdőtársulásairól és a kisebb nagyobb társulásokban élő állatokról is. Az útvonal kb. felénél érdemes felkapaszkodni a faszerkezetű kilátóra, hogy gyönyörű kilátásban legyen részetek. Az út végén egy kunyhónál pihenhettek és elfogyaszthatjátok a magatokkal vitt ennivalót. Érdemes megnézni a máriagyűdi kegytemplomot és a mellette található hársfasort is, de ne hagyjátok ki a Siklósi vár vadászati és természeti kiállítását, valamint a helyi szinten védett Vadgesztenyesort sem.
További információk:  https://villanyiborvidek.hu

Sulyom tanösvény Geberjén
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program során hozták létre 2012-ben. A 2-3 km-es tansövény Geberjén központjától a Holt- Szamos kanyarulatába kalauzol bennetek. Az eligazodáshoz több nyíllal ellátott fatábla jelzi az utat és 10 információs tábla segíti a tájékozódást. A harmadik táblánál csodálatos kilátás nyílik a Holt-Szamos kanyarulatára. 2015-ben a tanösvény 6-os pontja környékén, egy félszigeten tanyát alakítottak ki, ahol Shrekkel, Fionával és a Sárkánnyal találkozhattok.
További információk: https://www.geocaching.hu

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#börzsöny #túra #naszály #természet #függőhíd #csoda #🐜 🌞🙏😍

Timár Hajni (@timar.hajni) által megosztott bejegyzés,

Gyadai tanösvény
A Dunakanyarban a Gyadai-réten alakították ki hazánk egyik legnagyobb gyerek és családbarát tanösvényét. Számos élménnyel gazdagodhattok a gyönyörű táj megtekintése mellett, ha végigjárjátok a tanösvényt. A túra hossza kb. 6,1 km, melyet alacsony szintkülönbség mellett gyerekekkel is kényelmesen bejárhattok 2-3 óra alatt. Folyadékot és élelmet mindenképp vigyetek magatokkal az útra és a gyerekeknek csúszás biztos talpú túracipőben induljatok az útnak. A tanösvény kiindulópontja a Katalinpusztai Kirándulóközpont Szendehelyen, melynek épületei jelenleg zárva tartanak átmenetileg a járványhelyzet miatt. Járványmentes időkben belépőjegyet váltva lehet használatba venni a központban a különböző korcsoportú gyerekeknek felszerelt játszóteret. A tanösvény induló állomása mellett a kis tó partján ovis élményösvényt alakítottak ki, ahol a gyerkőcök játékos módon ismerhetik meg az erdei állatokat, növényeket és az erdészek munkáját.

Az összesen 13 fő állomásból álló tanösvény érdekes információkat tartalmaz a természeti adottságokról és a gazdálkodásról is, de számos más látványosság fedezhető fel az úton. Mikor elindultok, kaptok egy térképet az útvonalról és az állomásokról, hogy el ne tévedjetek. Kezdésnek egy lépcsősorral indul az út, majd az erdészek által ajánlott útirányt követve eljuttok a Lósi-patak medréhez. Itt áthaladtok a kis patakon majd pár száz méter után egy csodás réten találjátok magatokat, melyen továbbhaladva a Lósi-patak mocsaras erdeje felé veszitek az irányt. Áthaladtok egy kapunk keresztül vezető göcsörtös pallósorra, ahol a kiváló lehetőségetek adódik megismerni a vízi élővilágot. Az útvonalat folytatva felfedezhetitek az Óriások pihenőjét, ahol ötletes módon piknikező és szalonnasütő helyet alakítottak ki a fáradt túrázóknak. Miután elfogyasztottátok az ennivalót és megpihentetek kicsit, az utat folytatva a Lósi patak sáros völgyébe értek, ahol fatönkökön keresztül tudtok áthaladni. Haladjatok át a patakon, melyen egy hintahíd vezet át. Miután mindenen túljutottatok elérkeztek a Gyadai rétre, Magyarország egyik legszebb erdei tisztására. Kigyönyörködve a látványban magatokat utatok csúcspontjához érve, hazánk leghosszabb függőhídján kelhettek át, majd szép lassan 50-60 perc alatt visszatérhettek a kiindulóponthoz.
További információk: http://erdeikirandulasok.hu/katalinpuszta-kirandulokozpont

Mártély tanösvény
A Kiskunsági Nemzeti Park területén található a 8 állomással rendelkező tanösvény, melyet a Tisza egykori árterében létesítettek. A mártélyi üdülőteleptől induló 2,6 km-es hosszú úton a holtág kialakulásán túl megismerkedhettek a környék ártéri élővilágával. Mártély kedvelt üdülőterület is, ahol akár kempingezhettek, lovagolhattok, fürödhettek a szabadstrandon, éttermekben is ehettek, de akár csónakot is bérelhettek.
További információk: http://knp.nemzetipark.gov.hu

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kisgergely Adrienn (@kisgergely_adrienn) által megosztott bejegyzés,

Váci ártéri tanösvény

Budapesttől autóval mindössze 45 percre található az 510 méter hosszú váci ártéri tanösvény, mely az egyetlen olyan vízi tanösvény, amely megőrizte a Duna élővilágát eredeti állapotában. A túrára nem kell külön felszerelést vinni, a bakancs is otthon maradhat, mert kényelmesen, utcai ruhában is végigjárhatjátok. A Duna időről időre megrongálja a tanösvényt, de lelkes önkéntesek segítségével minden alkalom után helyreállítják. A kicsiknek és nagyoknak is kellemes élményt nyújt, ha eljöttök ide, mert számos látnivaló tárul a szemetek elé. A tansövény területén az információs táblák a helyi élővilágot mutatják be, többek között zöld varangyokat, zöld levelibékákat, kockás siklókat és tőkés récéket is. Nyári időszakban készüljetek fel szúnyogriasztó spray-vel, mert a környék mocsaras ártéri terület, amit nagyon szeretnek ezek az élőlények.
A tanösvény szakvezetéssel is látogatható a Gönczöl Alapítvánnyal egyeztetve, ennek külön díjazása 400 Ft/fő.
További információ: https://goncol.hu/

Ócsai Selyem-réti tanösvény
A Selyem-réti tanösvény az Ócsai Tájvédelmi körzetben található és mutatja be a terület gazdag növény és állatvilágát, vizes élőhelyeit. Ez a természeti terület a Duna-Tisza közi lápmedencék egyike. A tanösvény hossza 6 állomáson keresztül 1500 m hosszú és kb. 2 óra alatt járható be. Az utolsó állomás végén egy postaládát helyeztek el, hogy a füzetből kitépett rejtvényt beledobjátok és értékes ajándékot sorsoljanak ki a helyes megfejtők között. Sok hasznos ismerettel gazdagodhattok, ha ellátogattok ide, mert többek között megismeritek hogyan végzik a Nagy-erdő fáinak sarjaztatását és azt is, miért fontos, hogy az elkorhadt fatörzsek érintetlenül maradjanak a természetben az élővilág részeként.
A tanösvény szabadon látogatható, de kérhető szakvezetés.
További információk: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/selyem-reti-tanosveny

Zalakarosi Csiga-túra tanösvény
Ha a dunántúli városban nyaralsz, ne csak fürdéssel töltsd az időt! Kihagyhatatlan az  1152 méteres Csiga-túra tanösvény, ahol játékos formában – sok más mellet információs táblák segítségével – ismerkedhetünk meg a környék állat- és növényvilágával. Túránk során pedig még mesebeli tündérrel is találkozhatunk. Erről korábban itt írtunk! 

A kamaraerdei tanösvény is számos izgalmat, csodás látnivalót ígér! Akár egy egész napos pikniket is tervezhettek ott a kirándulás mellett! 

A Kamaraerdő minden évszakban gyönyörű: tanösvény, játszótér is csábítja a családokat

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/