Pihe-puha tésztájú sárgabarackos gombóc: régi családi recept szerint
Amíg a szilvára még várni kell, főzz barackos gombócot! A tészta krumplival készül, amit melegen törj össze, de csak akkor dolgozd össze a többi hozzávalóval, ha kihűl. Lehetőleg öreg burgonyából készítsd, az újkrumplinak még magas a víztartalma, így több liszt szükséges hozzá, tehát a tészta keményebb lehet. Frissen a legfinomabb, így tálalásig feltétlenül tartsd melegen.
Sárgabarackos gombóc receptje
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 20 db sárgabarack
- cukor
- fahéj
- só
A forgatáshoz
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 5 evőkanál olaj
Az elkészítés menete:
Az olajat hevítsd fel, majd szórd hozzá a zsemlemorzsát, és állandóan kevergetve pirítsd aranybarnára. A sárgabarackokat mosd meg, magozd ki, vedd ketté, és mindegyik közepébe szórj fahéjas cukrot.
A krumplit főzd meg héjában, majd amikor puha, húzd le a tűzről, pucold meg, és még melegen törd össze. Szórj hozzá kevés sót, és fokozatosan dolgozd hozzá a lisztet. Rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Ha túl ragacsos, adj még hozzá lisztet.
Nyújtsd ki a tésztát, és vágd fel 10X10 centis négyzetekre. Mindegyik tészára rakj egy-egy barackot, és formázz gombócot. Tedd a tésztát forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, várj két-három percig, és utána szűrd le, csepegtesd le, és forgasd a zsemlemorzsába.