Ne csak szilvás gombócot készíts, a sárgabarackos legalább olyan finom. Néhány praktikát bevetve a krumplis tészta legalább olyan jól fog sikerülni, mint régen a nagyinak.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy régi krumpliból készítsd, mert az újburgonyának magas a víztartalma, sok lisztet vesz fel, és a tészta nem lesz puha. Lényeges az is, hogy a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát.

Sárgabarackos gombóc:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 csipet só

A töltelékhez: 

  • 10 db sárgabarack
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj

A forgatáshoz:

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj

Az elkészítése:

A krumplit alaposan mosd meg, majd tedd fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Dobj hozzá sót, és főzd meg körülbelül 25 perc alatt. Pucold meg, és még melegen törd meg. Várd meg, míg kihűl, majd dolgozd hozzá a tojást, a zsírt, szórj hozzá egy csipet sót, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Gyúrd össze, fontos, hogy rugalmas legyen a tészta. Tedd át lisztezett felületre, nyújtsd ki fél centisre, és vágd fel 8-10 centis méretű négyzetekre.

A barackot mosd meg, vedd ketté, és magozd ki. A cukrot keverd össze a fahéjjal. A forgatáshoz a zsemlemorzsát állandóan kevergetve pirítsd meg. Figyelj, mert könnyen megég.

Mindegyik tészta közepére rakj fél barackot, és szórd meg a fahéjas cukorral. A tészta négy sarkát összefogva formálj belőle gombócot, ügyelve arra, hogy ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas.

Egy nagy fazékban forralj vizet, szórj hozzá kevés sót. Amikor lobog, rakd bele a gombócokat. Várd meg, meg feljönnek a víz tetejére, és hagyd még egy-két percig főni, majd szűrd le, csepegtesd le. Forgasd meg a pirított zsemlemorzsában, és porcukorral megszórva kínáld.

Lepd meg a barátaidat, a családodat egy lusta, nyári  délután mennyei sárgabarackos sütivel! A kezdők is imádni fogják!

Könnyű, nyári sárgabarackos süti pillanatok alatt: azonnal elkapkodják a gyerkőcök

Fotó forrása: pixabay.com

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/