A húsvéti időszak kedvence az üde, könnyű medvehagyma-krémleves. A különleges ízű és illatú medvehagymát már beszerezheted a piacon, de akár saját magad is begyűjtheted fás, ligetes helyeken.
Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban. Ha fokhagymához hasonló illatú lesz a kezed, biztos, hogy medvehagymával van dolgod. Isteni alapanyaga lehet krémlevesnek, amit krumplival még laktatóbbá tehetsz.

Medvehagyma-krémleves recept

Hozzávalók: 

  • 1 csokor medvehagyma
  • 0.5 kg krumpli
  • 2.5 dl főzőtejszín
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db leveskocka
  • bors
  • olaj
  • szerecsendió

Elkészítése:

A medvehagymát alaposan mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Rakd hozzá a meghámozott, kis darabokra vágott krumplit, és azzal is süsd egy kicsit.

Öntsd fel egy liter vízzel, és morzsold bele a leveskockát. Tedd hozzá a medvehagymát, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és főzd körülbelül 15 percig, vagy amíg a krumpli megpuhul. Húzd le a tűzről, és turmixold össze. Öntsd hozzá a főzőtejszínt, és rottyantsd össze pár perc alatt. Tálaláskor kínálhatsz hozzá buggyantott tojást, és megszórhatod medvehagyma-levelekkel.

A medvehagyma-krémleves mellé jól illenek a különböző sós rágcsák. Ezeket akár húsvétra is elkészítheted. 

4 isteni sós süti a locsolóknak: az utolsó pillanatban is elkészítheted