Mihály-napi versek, vásári rigmusok, hagyományok: ismerje meg gyermeked is!


Végre itt a szezon: ezt érdemes tudnod az egészséges medvehagymáról (Recepttel)
Az intenzív illatú, egészséges medvehagyma a tavasz egyik első hírnöke. Nevét állítólag onnan kapta, hogy leveleit a barnamedvék is előszeretettel fogyasztják. Még a fokhagymánál is 10-szer nagyobb gyógyerőt tulajdonítanak neki, így feltétlenül érdemes rendszeresen fogyasztani. Végre kapható már a piacokon, sőt te is szedheted. Sokoldalúan felhasználható, tökéletes salátákba, isteni krémlevest készíthetsz belőle, és feldobhatod vele a tésztákat is.
Itt gyűjtheted a tavasz kincsét
A medvehagyma már kora tavasszal, március elején megjelenik, leginkább az árnyas helyeket kedveli. Erdőszéleken, városszéli zöld területeken, folyóparton, a nagy lombú fák alatt bukkanhatsz a legtöbbre. Szedésénél vigyázni kell, nehogy összekeverd a súlyosan mérgező gyöngyvirággal. A leveleik nagyon hasonlóak. A medvehagyma legkönnyebben a fokhagymás illata által különböztethető meg a gyöngyvirágtól. Fogd a levelet az ujjaid közé, és dörzsöld meg. Ha érzed a kezeden a fokhagymaillatot, nyert ügyed van. Továbbá a medvehagyma levele három-négy centi széles, hosszúkásabb, a gyöngyvirág levele fényesebb és öt-hat centi széles.
Ezért érdemes fogyasztani
A medvehagyma leveleit tavasszal, virágzása előtt szedik, és általában frissen használják fel. Rengeteg pozitív hatással rendelkezik:
- kedvezően hat bélrendszerre és a gyomorra,
- enyhíti a fejfájást és a szédülést,
- segít a magas vérnyomás csökkentésében,
- tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
- elősegíti a vizelet ürítését,
- jó a krónikus hasmenés és szorulás ellen,
- vértisztító hatású, véralvadásgátló.
Így használd fel
A medvehagymát sokféleképpen elkészítheted. Nyersen feldarabolva fűszernövényként, különböző húsokhoz, levesekhez, salátákhoz vagy akár vajas kenyérre szórva is kiváló. Párolva húsételekhez köretként is szolgálhat. Sőt, spenóttal kombinálva remek főzeléket is készíthetsz belőle. Ezzel a recepttel is biztos sikert aratsz a konyhában.
Medvehagymás pesto:
- 1 csokor medvehagyma
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg dió
- 0.5 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése:
A medvehagymát alaposan mosd meg, majd papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. A parmezánt és a diót vágd kis darabokra. Tedd az egészet aprítógépe, és pépesítsd. Közben add hozzá az olívaolajat. Keverd össze, majd fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal. Rakd át kis üvegbe, és zárd le. A medvehagymás pesto főtt tésztával fantasztikus, de kenheted kenyérre, és húsokhoz is tálalhatod.
Ezt is nagyon hasznos! A medvehagymán kívül más tavaszi növények is veszélyesek lehetnek.
Tavaszi mérgező növények a kertedben: ezektől óvd gyermekedet!