Létezik egy 25 pontból álló terv, melyet minden kiskamasznak teljesíteni kell, mielőtt betölti a tizenkettőt. Amolyan bátorságpróba vagy szintfelmérő, szórakoztató kültéri feladatokkal. Szerintem ennél jobban nem lehet lázba hozni a tízes éveik elején járó örökmozgókat! Szülőként pedig fellélegezhetsz, hogy gyerkőcöd újabb három hétig nem téged nyúz unalmában! Kezdődjék hát a próbatétel, egyénileg, vagy csoportosan…

Milyen is egy kiskamasz? Eleven, kíváncsi, nyughatatlanul vadászik új élményekre a tinédzserkor előszobájában. Nehéz lekötni, pláne a nyári szünetben, amikor még az iskola sem fárasztja le eléggé. Mégis megéri venni a fáradtságot, és megpróbálni az ő szemével látni a világot. Tévhit, hogy a tévé és az internet órákra lefoglalja a gyerekeket: a passzivitás ugyanis sokkal agresszívabbá és idegesebbé teszi őket. Összeállítottunk egy 25 pontból álló listát olyan kültéri feladatokkal, melyek teljesítése kitölti a szünidő hátralévő heteit, és megkönnyíti a pánikban élő szülők mindennapjait. 25 dolog, amit tegyél meg, mielőtt betöltöd a tizenkettőt! És halkan hozzátenném: hagyd élni anyut-aput….

fára mászik

1.Mássz meg egy fát!
K
apacitásodtól és erődtől függően válassz fát, nem a méret a lényeg, hanem az élmény, hogy képes vagy rá!

2. Építs bunkert!
E
nélkül tényleg nem érdemes élni, még az okostelefonok és számítógépes játékok korában sem! Készülhet ágakból, lepedőkből, deszkákból, papírdobozokból, a lényeg, hogy saját gyártmány legyen, és csakis 12 éven aluliak léphessenek be!

3. Kacsázz kővel!
Nem lehetetlen vállalkozás, hogy megtanuld, csak sok gyakorlást igényel! Elég a legközelebbi csónakázótó, ahol kedvetekre próbálkozhattok, és pár lapos kő. Addig gyakorold, míg legalább kétszer pattan a kő a víztükrön!

gyerek esőben

4. Ázz el csurig az esőben!
A hiedelemmel ellentétben igenis élvezetes bőrig ázni egy meleg, nyári záporban. Mintha a trópusi őserdő esőfüggönye alatt állnál! Ha anyuval előre megbeszéled, még fejmosást se kapsz érte, utána azonban irány a fürdőkád és egy bögre gőzölgő tea, nehogy meghűlj a rád tapadó vizes cuccban!

5. Eregess sárkányt!
Magad is készítheted előzetes útmutatás alapján, de kész papírsárkánnyal is próbálkozhatsz! Várd ki a megfelelő széljárást, és hajrá!

6. Építs gátat egy patakon!
Faágakkal és földdel duzzaszthatsz egy pici víztározót magadnak, arra ügyelj, hogy engedj egy pici érnek utat a torlasz alján, hogy a felgyülemlett víz azért elcsordogálhasson….

sárpite

7. Gyúrj sárpitét!
M
ost igazán bepiszkolhatod magad, persze a megfelelő védőöltözetben vagy legócskább ruházatban. Eső után nekieshetsz az ázott talajnak, és a legfurább alakzatokkal próbálkozhatsz. Most senki nem fog rád szólni, hogy tiszta sár leszel!

8. Fonj gyermekláncfű-koszorút!
Szüleink közismert játéka, te se hagyhatod ki! Szép, hosszú szárú virágokat válassz, ezek szárát könnyebben fonod egymásba! A koszorú aztán a lányok fejére kerül.

9. Rendezz csiga-futóversenyt!
Eső után begyűjtheted őket, és versenypályát is építhetsz nekik dobozokból, deszkákból, papírból. Fogadást is köthettek, kié ér elsőként a célba!

körtefa

10. Szedd és edd a gyümölcsöt a fáról!
Nagy élmény magad szedni és enni a gyümölcsöt, mint megvenni a zöldségesnél! Látogassatok el egy közeli bio-kertészetbe, ahol a szülőknek még a permetszer miatt sem kell aggódni.

11. Less meg egy hullócsillagot!
Augusztus a hullócsillagok hónapja, ezért ez a feladat nem lesz nehéz. Szülők figyelemmel kísérhetik a hírekben, melyik este a legalkalmasabb ennek a feladatnak a teljesítésére. Mindenképp olyan helyet válassz, ahol tiszta a levegő, ott jobban látszódnak a csillagok!

12. Mássz meg egy meredek dombot!
A legjobb, ha már a tetején állsz, és az egész világ előtted hever.

mezítláb

13. Sétálj mezítláb a szabadban!
M
egbízható területet válassz, ahol kedvedre csiklandozhatja lábadat a fű. Felszabadító érzés lesz!

14. Készíts fűsípot!
A szülők biztos szívesen segítenek, hisz ez a játék ősrégi, kérdezd őket bátran! Két kezed közé fogod a fűszálat, és bizonyos szögből megfújod!

15. Fedezz fel egy barlangot!
Ha eddig csak a filmeken láttál barlangot, itt az ideje, hogy élőben is ellátogass egybe! Csak szülői felügyelettel vagy idegenvezetővel próbálkozz!

katica

16. Gyűjts bogarakat!
Egy rovarhatározó könyv segítségével be is azonosíthatod őket. Javaslat, hogy a lakásba ne vidd, mert anyu nem fog neki örülni.

17. Gyűjts csontokat!
I
zgalmas feladat kitalálni, milyen állatból maradhattak vissza. Ezt ismét nem ajánlatos a házba vinni, ha nem akarsz összetűzést anyával. Utána pedig alaposan moss kezet!

18. Menj madárlesre!
H
asznos feladat, sokat tanulhatsz belőle. Kell hozzá egy távcső és jegyzetfüzet, ahová az élményeidet írhatod! Akár egyedül is nekivághatsz egy közeli kis erdőnek.

tábortűz

19. Gyújts tábortüzet!
S
zalonnasütés a tábortűzön: kötelező kipróbálni, de szigorúan felnőtt felügyelet és engedély kell hozzá, különösen nyáron, a szárazság miatt!

20. Ússz mély vízben!
H
a eddig nem tetted, itt az ideje a bátorságpróbának! Szigorúan jó úszó, elsősegélyt végzett felnőtt társaságában!

21. Építs tutajt, és úsztasd le a folyón!
A tutaj készülhet falemezből, deszkából, kis vitorlával. Érdemes egy felcímzett képeslapot illeszteni rá, arra az esetre, ha valaki megtalálja, és visszaküldi neked…

iránytű

22. Tanulj meg tájékozódni az iránytűvel!
Hasznos lehet majd, ha majd nagyobb túrákba vágod a fejszédet.

23. Sétálj a természetben éjszaka!
K
izárólag jól ismert terepen, és semmiképp ne egyedül!

24. Ülj lóháton!
H
átha kedvet kapsz a lovagláshoz a későbbiekben!

25. Látogass el egy igazi falusi udvarra!
H
a vidéki vagy, ez könnyen teljesíthető lesz. Fontos, hogy tudd, honnan kerül az asztalodra a tej, tojás és a hús.

Gondolom, minden felnőtt jól emlékszik ezekre a feladatokra, a gyerkőcök pedig kedvet kaptak a bakancslista teljesítéséhez az elkövetkező négy hétben. Messze még a suli, sok sikert mindenkinek!

Jász Veronika

Cikkünket ez az oldal ihlette: https://www.50things.org.uk/