Megkezdődött a 11 hetes nyári iskolai szünidő: a gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Az alábbiakban gyermekanimátor segít okosan megtervezni a vakációt.

A nyári vakáció a gyerekek nagy kedvence, sok szülő számára azonban nehezen megoldható, ki vigyázzon az iskolából kiszabadult gyerkőcökre. A legtöbben nagyszülői segítséggel és táborokkal oldják meg a nyarat, de még ezek mellett is sokat segíthet, ha már a szünidő elején átgondoljuk a teendőket. Az alábbiakban a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora, Sebestyén Orsolya segít néhány jól bevált tippel a nyári szünet okos megtervezéséhez.

1. Készíts menetrendet

A tapasztalatok szerint jól bevált módszer a nyári menetrend készítése. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkedjenek a kötelességek – például kötelező olvasmányok-, mire érdemes várni. A naptárkészítés a felnőtteknek is jó alkalom arra, hogy átgondolják, a nyár melyik részét kell még „megoldani”. Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetsz a lakás központi részére, például a hűtőszekrényre, így mindig szem előtt van, és mindenki rápillanthat, mikor milyen programra készüljön.

2. Egyeztess a többi szülővel

Fontos tudni: nem egyedül küzdesz a nyári szünetben azzal, hogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet. Ezért beszélj a többi szülővel és a barátokkal. Azokkal, akik nyitottak rá, tervezhetsz közös eseményeket. Időbeosztástól függően egyeztetheted, hogy melyik napokon ki „tud beugrani”, és ezzel segíthetitek egymást. Ezt érdemes még a szünet kezdetén tisztázni, hiszen ilyenkor még mindenkinél lehetnek kitöltetlen lyukak a programban, és könnyebb az összehangolás is.

3. Egyensúlyozz az élmények és a kötelességek között

A legtöbb iskolában a nyári szünidőre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Annak érdekében, hogy ne augusztus végén legyen kapkodás, ezeket a „kötelességeket” is érdemes beosztani és előre meghatározni, mikor melyik feladat készüljön el. Ha okosan elosztod az egész vakációra a feladatokat, könnyebben megoldhatóak, mint ha egy nagy falatként kellene rajtuk túlesni.

+1 Használd ki a nyaralást közös időtöltésre is

Év közben sokszor kevés idő jut egymásra: a munka, az iskolai teendők és különórák miatt manapság rohanás a családok élete a hétköznapokon. A NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint ezért egyre többen szeretnék a családi nyaralást a pihenés mellett tartalmas közös időtöltésre is kihasználni. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is. Egy közös szülők-gyerekek teniszmeccs, vagy anya-lánya beauty program például nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.

Érdekesség: bármennyire is hosszúnak tűnik a nyári szünidő, a hazai iskolai vakáció hossza még így is csak 11. helyezett Európában.