A régi karácsonyoknak is megvolt a maga bájuk, varázsuk. Sőt, talán még meghittebbek voltak az ünnepek akkor, mint most. Emlékszel a nagyszüleid és a dédszüleid történeteire? A háború sújtotta években szinte alig jutott valami a karácsonyfa alá. Ha egyáltalán futotta fenyőre. A boldog békeidőkben viszont lehetett válogatni az ajándékok közül. Igaz, a gyerekek nem okostelefonnak és Xboxnak örültek. Nézegess fotókat az 1900-as évekből, és éld át a régi ünnepek hangulatát!

Fotó: 1909 – Fortepan, Cholnoky Tamás

A századforduló után nem volt ritka a magas, akár plafonig érő karácsonyfa, amire általában saját készítésű szaloncukor, angyaldísz is került. A fa alá is jutott ajándék, a babakonyha már akkor is nagy sláger volt.

Fotó: 1916. karácsonya – Fortepan, Vogl Elemér

Az első világháború alatt katonák a frontvonalon sem feledkeztek meg a szeretet ünnepéről. Különös történet: 1914. december 24-én a katonák bármely oldalán álltak is, letették a fegyvert, és elénekelték a Csendes éjt. Ez a kép két évvel később készült az olasz fronton ágyúval ás karácsonyfával.

Fotó: 1941 – Fortepan, Jáki László

A második világháború idején, és azt követően is szegényesebb lett a szeretet ünnepe. Bár karácsonyfa szinte minden családba jutott, az ajándék sokkal kevesebb volt. A kisgyerek meglepetését a szülők gyakran saját kezűleg készítették.

Fotó: 1952 – Fortepan ,Vojnich Pál

Nem jutott minden családba annyi ajándék, mint a képen látható fiúnak az ’50-es években. Az akkori hatalom a karácsonyt fenyőünneppé változtatta, és a vallási jellegét is minimálisra csökkentette.

Fotó: 1959 – Fortepan, FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

Gyakran hatalmas roham volt a fenyőfákért karácsony előtt. A fotó Budapesten, a Hunyadi téren készült a Vásárcsarnok előtt. Általában a magyar családok lucfenyőt állították.

Fotó: 1969 – Fortepan, Főfotó

Az 1960-as években egyre több ajándékra futotta a családoknak. A kirakatok is mind szebbek lettek, és volt miből válogatni a karácsonyfa alá.

Fotó: 1977 – Fortepán, Urbán Tamás

A háziasszonyok mindig igazán kitettek magukért karácsonykor. Sőt, sokszor napokig szorgoskodtak a konyhában. Az ínycsiklandó sültek, a hidegtálak mellett gyakran került az ünnepi asztalra mákos nudli és hókifli is.

Fotó: 1981 – Fortepan, Magyar Rendőr

Már a ’80-as évek elején is nagy tömeg szerezte be az ajándékot, vagy hangolódott az ünnepre a Vörösmarty téren és a Váci utcában. A mesefigurákat ábrázoló paravánok kicsik és nagyok körében egyaránt népszerűek voltak az Aranykapu karácsonyi ajándékvásár idején.

Fotó: 1981 – Fortepan, Tóth József Füles

Ha a 70-es, 80-as években már éltél, szinte biztos, hogy erre emlékszel! A felvétel a Skálacoop és a Szövetkezeti áruházak karácsonyi reklámplakátjához készült. A 80-as évek karácsonyainak nagy kedvence a  Moncsicsi volt, szerettünk játszani a Ki nevet a végén társasjátékkal. A fára az óvodában és az iskolában papírból készítettünk girlandot. A konzum és a zselés szaloncukor ízét pedig még mindig a szánkban érezzük.

Ha még mindig nosztalgiáznál, ezt a cikket is olvasd el! 

Karácsonyi mese a 40-es évekből A szegényes karácsony is boldog volt

Nyitókép: Fortepan, Korbuly család