Kíváncsi vagy, milyen lehet romantikus filmjeid álomkarácsonya, fogadásokkal, bállal és égig érő fenyővel? Nos, mindez a valóságban is létezhet, a brit királyi család legtöbb tradíciója ugyanis a viktoriánus korba nyúlik vissza. Most megtudhatod, milyen karácsonyi szokásokat tart a királynő és családja.

Karácsonyozz képzeletben a brit királyi családdal! Megtudhatod, miért ül a királynő egyszer egy évben vonatra karácsonykor,vagy hogy milyen sportot űznek a család férfi tagjai szenteste. Kiderül, hány fenyőt állítanak fel a királyi palotában, és hogy milyen játékkal mulatják az időt karácsony napján. Nem kell a kosztümös filmekig menned, íme a királyi valóság!

Jótékonysági bálok, képeslapok, adventi ebéd a királynővel

A királyi család karácsonya már az jóval előbb elkezdődik, mint maga az ünnep. Az adventi időszakban sem unatkoznak, bálok és jótékonysági rendezvények követik egymást, hisz ez az ünnepi időszak számukra az adakozásról szól. És ennek királyi módja, ha partit adnak, és a befolyt összeggel bizonyos alapítványokat támogatnak.

A jótékonykodáson túl ők is küldenek képeslapokat szerte a világban, mint bármely átlagszemély. A különbség csupán az, hogy míg mi összesen a tíz kártyát postázunk évente karácsonykor, a királynő általában 750 kártyát ír meg és alá. Nem is elég neki erre négy hét: a karácsonyi kártyák kitöltését már nyáron elkezdi.

Karácsony előtt egy héttel aztán elkezdődik az igazi ünneplés is: ekkor ugyanis a királynő ebédet ad a Buckingham palotában családja részére.

Karácsony vidéken

Bár a karácsonyi készülődésnek még a királyi palota ad otthont, a királyi ünnepek már nem Londonban zajlanak. Karácsonykor ugyanis a királyi család a fővárostól nem messze, Sandringhamben gyűlik össze, a királynő birtokán. Érdekesség, hogy ez az egyetlen alkalom az évben, amiért a királynő vonatra száll: Norfolkból, a King’sLynnStationről vonattal érkezik birtokára minden évben. Korábban férjével, Fülöp herceggel együtt tették meg ezt a 100 kilométernyi útszakaszt, a herceg halála óta azonban egyedül vonatozik.

Egy kis foci szentestére

Régebben William herceg és Harry herceg szenteste délutánján focival múlatták az időt a családi birtokon. William általában az Aston Villa színeiben, Harry az Arsenal zoknijában virított. Idén persze minden más lesz, hisz Harry herceg feleségével, Meghan-nal és a gyerekeivel már az USA-ban él, nagyon valószínű, hogy nem látogat haza ezért. Talán ezentúl majd szilveszterkor fociznak.

A karácsonyfa-adományozó projekt

A szokásod adományokon túl a királynő hagyománya, hogy karácsonyfákat adományoz nagyobb székesegyházaknak, iskoláknak, templomoknak. Így például a Westminster apátság és a Szent Pál székesegyház is Neki köszönheti éves, mennyezetig érő karácsonyfáját. Jézuska helyett Santa Erzsébet gondoskodik a karácsonyi meglepetésről.

Ha szenteste, akkor elegáns fogadás koktélokkal

A királyi család a szenteste ünneplésének is megadja a módját: természetesen csokornyakkendős koktélpart dukál a Jézuska érkezésének. A fogadás fénypontja a királynő „Zaza” nevet viselő kedvenc koktélja.

Karácsonyfa Viktória királynőtől – de azonnal három

A karácsonyfaállítás hagyománya a királyi családban Viktória királynő idejére nyúlik vissza. Ő volt ugyanis az első királynő a 19. században, aki először fenyőt díszített a gyermekeinek karácsonykor.

A királynő azóta nem is egy, hanem rögtön három karácsonyfát rendel az ünnepekre. A Sandrigham-ház nappalijában azonnal kettő fa áll, egyhatalmas jegenyefenyő, és egy szintén magas ezüst műfenyő. A hagyományt követve a királynő minden évben együtt díszíti a fát dédunokáival.

Ajándékbontás német tradíció alapján

Az ajándékok együttes kibontására nem karácsony napján kerül sor, a királyi család ebben német hagyományokat követ: a csomagokról szenteste, az ötórai teát követően kerül le a papír.

Ünnepi istentisztelet az egész családnak

Az ünnep szellemében a család minden évben együtt vesz részt a nagy karácsonyi istentiszteleten, amire átsétálnak a közeli Mary Magdalena templomba.

Társasoznak is, nem csak partiznak

Az elegáns koktélpartik és fényűző fogadások állig begombolkozott világa mellett a királyi család nem vet meg egy jó kis családi társasjátékot sem, ha arról van szó. A karácsonyi ebéd után például összegyűlnek a nappaliban egy kör barchobázásra. Ki tudja, mi sülhet ki az italozást követő játékból. A jó hangulat és a lazaság minden esetben adott.

A királynő beszéde

A királyi család a fényűzés és az ünnepi hangulat mellett komolyan veszi karácsonykor a népért érzett felelősségvállalást is. Ezért királynő egészen 1952 óta minden karácsonykor élő egyenes adásban beszédet mond az embereknek. Így összegzi az elmúlt év eseményeit, és lelkesít az új évre. A hagyomány szerint a királyi család együtt hallgatja ezt a közvetítést karácsony napján. A pandémia óta ez a beszéd sokaknak ad erőt és kitartást.

Erzsébet királynő kedvenc süteményéről már írtunk. Mutatjuk az elkészítését! 

Ez Erzsébet királynő kedvenc karácsonyi sütije – Te is elkészítheted még az ünnepre

Fotó forrása: https://www.royal.uk/