Fantasztikusan omlós juhtúrós, sajtos rúd: nem kell keleszteni
A sajtos rúd baráti összejövelek, családi események, rendezvények nagy sztárja. Az egyik legegyszerűbb sós süti, aminek sokféle változata van. A juhtúrós különösen csábító: eteti magát, főleg sok sajttal a tetején.
Bár hajtogatás nélkül is készítheted, én anyukámtól így tanultam, és mindig szánok rá időt, hisz a réteges tészta még étvágygerjesztőbb.
Juhtúrós, sajtos rúd
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12.5 dkg tehéntúró
- 12.5 dkg juhtúró
- 15 dkg sajt
- 1 g
- 1 db tojás a tetejére
Az elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, majd morzsold el a vajjal. Add hozzá a túrót, és gyorsan gyúrd össze.
Tedd a tésztát a hűtőbe legalább egy órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át pihenteted a hidegen. Lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastagra. Háromszor hajtogasd meg, közben tarts legalább 10 perces pihenőket.
A tetejét kend meg a villával felvert tojással, vágd csíkokra, és szórd meg reszelt sajttal. Rakd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, és told forró sütőbe. Süsd meg 220-250 fokon körülbelül 10 perc alatt. Amikor a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
Leveles tésztából még gyorsabban készíthetsz sajtos rudat. Baconnel megbolondítva különösen csábító.