A forró nyári napokon fokozottan veszélyes az álló autóban maradni, kisgyermeket a járműben hagyni! Hiába a sok figyelmeztetés – a nemtörődömség, a túlzott könnyelműség miatt – évről évre számos elkerülhető haláleset történik.
Néhány perc is elég a bajhoz
30 fok felett elegendő pár percet eltölteni a felforrósodott – akár 50 fokos – kocsiban ahhoz, hogy hőgutát kapjunk. Egyes felmérések szerint az autóban 10 perc alatt – a napsütés és a bezártság hatására – akár 15-20 fokot is emelkedhet a hőmérséklet. A tragédiához pedig 15 perc is elegendő. A szülők sokszor nem szeretik az áruházba bevinni gyermeküket, vagy a kicsit alvás közben felébreszteni. Így jobbnak látják, ha a járműben hagyják. Pedig a hőség fejfájást, hányást, ájulást, kiszáradást, vagy hosszabb eszméletvesztést is okozhat. Sőt, a forróságtól a gyermekek könnyen szenvedhetnek maradandó károsodásokat, felléphetnek szervi elégtelenségek, a legrosszabb esetben a bezártság halállal is végződhet.

Biztosíts megfelelő hőmérsékletet!
Az átizzott autóban a szaunához hasonló állapotok uralkodnak. Ezért a sofőrnek gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő légáramlat, és hőmérséklet maradjon a kocsiban akkor, ha ő bent hagyja utasait. A résnyire lehúzott ablak nem elegendő.
Amennyiben a jármű tulajdonosa nem rendelkezik álló klímával, tilos autóban hagyni az utasokat! Az sem elegendő, ha a sofőr árnyékos helyen parkol hosszabb ideig.

 A járókelők is figyeljenek!
A parkolófelügyelők, biztonsági őrök, rendőrök a forró nyári napokban alaposabban átnézhetik az autókat, és ha abban gyermeket találnak, intézkedhetnek a kiszabadításukról. Bárki kocsiban hagyott gyermeket talál, hívjon azonnal segítséget, értesítse a mentőket, a rendőröket.