Nyílnak bodzavirágok, ha még nem tetted meg, gyorsan kapkodd le őket a bokorról. Egy igazán üdítő italt készíthetsz belőlük, amit kedvedre alakítgathatsz. Hogy mennyire legyen édes, esetleg fűszeres, csak rajtad múlik.

Van azonban egy komoly feltétele annak, hogy elkészíthesd a bodzaszörpöt, igazán jó ugyanis akkor lesz, ha napokig érleled a nedűt, sötét és hűvös helyen. Egyszóval egy jó kis kamra híján szinte biztos a kudarc. Ha azonban nem ragaszkodsz a vitaminokhoz, hanem megelégszel azzal, hogy egy kellemes üdítőd legyen a bodzából, ezt a receptet bátran kipróbálhatod.

 

Bodzaszörp, ami nem pihen

Hozzávalók

  • 20 fej bodzavirág
  • 1 liter víz
  • 1 – 1 ½ kg cukor vagy más édesítőszer
  • 1 citrom vagy fél doboz citrompótló

Elkészítés menete

Szép nagy bodzatányérokat szedj, lehetőleg forgalommentes területről. A lemosásáról változó felfogások vannak, lehet egy pillanatra vízbe mártani, vagy egyszerűen tisztítás nélkül használni. Mindkét módszer működik. A bodzavirágot nyomkodd egy nagy dunsztosüvegbe, majd öntsd nyakon sima csapvízzel – nem kell felforralni – és szeletelj rá biocitromot, ennek hiányában megteszi egy fél doboz citrompótló is.

Az üveget fedd le, és egy napig hagyd állni, néha érdemes kicsit átkeverni. Másnap alaposan szűrd le a levet és öntsd egy fazékba, adj hozzá a cukrot. Használhatsz gyümölcscukrot vagy xilitet is, és lassú tűzön főzd körülbelül 30-40 percig. Gyakran kevergesd közben, elképzelhető, hogy eleinte kissé zavaros lesz, de szép lassan letisztul a lé.

Amikor kész a szörp, öntheted is az üvegekbe, és hagyd száraz dunsztban kihűlni.

Fűszerezve az igazi

Ha a gyors fogyasztás mellett döntesz, akkor engedd kihűlni a levet, aztán töltsd ásványvizes palackba és told a hűtőbe. Nagyon jó ízt ad neki, ha a még langyos állapotában beledobsz egy maréknyi citromfüvet és/vagy mentalevelet, ezekkel együtt hagyd teljesen kihűlni.

Ez tehát a gyors bodzaszörp, mellyel a panellakók is sikert arathatnak. Érdemes az adagot duplázni, mert a tikkasztó napokban nagy forgalom lesz a hűtő körül.

Még több üdítő ital nyárra

Ha szívesen kortyolgatsz házi készítésű szörpöket, limonádékat, itt biztosan találsz neked tetsző receptet. A zamatos üdítők a kerti partik sztárjai, de strandoláskor, kirándulásokon, zsúrokon is biztos sikerre számíthatsz velük.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés