Az őszibarack amellett, hogy nagyon finom és lédús gyümölcs, nyáron kellően felfrissít. Kalóriatartalma csekély, ezért a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Nagyon jó a bőrbetegségek megelőzésére, ráadásul fiatalossá varázsolja a bőrt. Jót tesz a szívnek, csökkenti a vérnyomást és segíti az emésztést.

Manapság az őszibaracknak már elég sok fajtáját különböztetjük meg. Nagy része (90%-a) víz, melynek köszönhetően remek szomjoltó, illetve magas víztartalma miatt kiválóan tisztítja a szervezetünket. A zamatos gyümölcs nevét onnan kapta, hogy régen őszre érett be – a sárgabarackkal ellentétben. Szerencsére most már nyáron is fogyaszthatjuk, fajtájától függően júniustól szeptemberig érik és mintegy 500 különböző típusát ismerik világszerte.

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
Az őszibarack rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magnézium és kálium tartalma nagyon jelentős, illetve kalciumot, szelént. Késlelteti a sejtek és a bőr öregedését is a sejtek vízháztartásának fenntartásán keresztül, illetve segít a csontok egészségének megőrzésében. A- és a C-vitamint ugyancsak jócskán találunk benne. Szép sárga színét a béta-karotin adja. B-vitamin és biotin tartalmának köszönhetően kiváló haj- és bőrszépítő. Gazdag rostokban, mely az emésztésünket segíti és megakadályozza a székrekedést. Nagyon jó hatással van a szívre, az érrendszerre és a vérnyomás csökkentésére is alkalmas.

Igazi bőrregeneráló
A kozmetikai ipar is elég gyakran használja, sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre és a bőrbetegségek megelőzésére. A száraz bőrt nagyon jól regenerálja, valamint megtisztítja, rugalmassá és fiatalossá varázsolja.
Az őszibarackot sokféleképpen fogyaszthatjuk, például lehet finom és lédús gyümölcsként nyersen. Természetesen ilyen formájában a legjobb, de lehet belőle készíteni lekvárt, befőttet és szárnyas húsok mellé is isteni.