Hegyeket mozgatunk meg azért, hogy legyen gyerekünk, és azért is, hogy ne legyen. De vajon a megfelelő módját választjuk-e a védekezésnek? Létezik-e mindannyiunk számára optimális módszer, és feltalálták-e már a 21. században a 100%-os fogamzásgátlást? Szakértőnk, Dr. Szabó Andrea válaszol.

– A fogamzásgátlóknak alapvetően két nagy csoportját különítjük el – mondja Andrea- Az egyik recept nélkül, gyógyszertárakban, drogériákban kapható, a másikhoz azonban orvosi közreműködés szükséges. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták és a spirál, az előzőbe az óvszer, spermicid anyagok, pesszárium. Egy másféle csoportosítás szerint létezik hormonális és mechanikus fogamzásgátlás. A hormonális az ovulációt-peteérést gátolja, így belülről akadályozza meg a megtermékenyülést, a mechanikus kívülről zárja el a spermiumok útját.

 – Melyik a hatékonyabb, a mechanikus vagy a hormonális módszer?

– Mindenképp a hormonális. A mechanikus esetében egy kis baleset elég, hogy bejussanak a kis bajkeverők. De még a mechanikus is jobban véd, mint a sor végén kullogó naptármódszer és megszakításos védekezés. A naptármódszerrel könnyen teherbe lehet esni, ha mondjuk tévesen számítjuk ki az ovulációnkat ( csak nagyon ritkán épp 28 napos egy nő ciklusa), vagy előfordul extraovuláció is, ami hamarosan váratlan meglepetéssel szolgálhat az újdonsült családnak. Ezért a naptármódszer elsősorban azoknak a pároknak javasolt, akik stabil alapokkal rendelkeznek már az új jövevény érkezéséhez, de még nem szánták el magukat végleg a gyerekvállalásra. A megszakításos módszer van, akinél működik, de ez is rizikós, hisz a hímivarsejtek 72 órán át életben vannak, és többszöri menetnél akár közösülés nélkül is bejuthatnak a hüvelybe. Az óvszer már kellő védelmet nyújt, de hosszabb távon az orális fogamzásgátlók a leghatékonyabbak.

– Szedhetnek-e tinik is fogamzásgátlót?

– Igen, ha van fejlett méhük, petefészkük, rendszeres menstruációjuk, és nincs semmiféle rendellenességük. Épp ezért fontos, hogy mielőtt gyógyszert kezdenek szedni, mindenképp részt vegyenek nőgyógyászati vizsgálaton.

kondom

– Mikor nem szedhet valaki hormontablettát?

– Nem írunk fel fogamzásgátlót máj-és vesebetegeknek, ha a nőnek már volt trombózisa vagy embóliája, vagy családjában gyakori ennek előfordulása, ilyenkor genetikai vizsgálat szükséges, mert előfordulhat, hogy már 18 évesen is kaphat valaki trombózist fogamzásgátlótól.

– Mi a helyzet a szoptatós anyákkal?

Ők csak progeszteron tartalmú fogamzásgátlót szedhetnek, mert az ösztrogén tartalmú az anyatejen átjutva a kislányokban idő előtti nemi érést hoz létre, a kisfiúkban a női nemi jelleget erősítheti.

Kell egyáltalán egy nőnek védekezni, ha szoptat?

– Igen. Ilyenkor a szervezet ugyan ovulációt gátló anyagot termel, de a hormonszint állandóan változik, így ez az anyag mindig más mennyiségben van jelen. Ha épp alacsony szinten mozog, megtörténhet a teherbeesés.