Szeretnéd a nyarat a természetben, víz partján élvezni? Esetleg kerted teraszán pihennél? Feltétlenül számolj a számos veszélyt rejtő kullancsokkal és a szúnyogokkal is! Szakemberek szerint az idei nyáron a szokásosnál több vérszívó támadására kell készülni az enyhe tél miatt. Fontos, hogy megelőzd az élősködők csípését, légy tájékozott, és baj esetén is tudd, hova kell fordulni segítségért.

Itt találkozhatsz leggyakrabban a kullancsokkal:
Egy felmérésből kiderül, hogy a vérszívók által terjesztett betegségekről meglepően széleskörű a lakosság tájékozottsága, szinte minden válaszadó legalább az egyik legfontosabb, kullancsokhoz köthető betegséget ismeri.
A megkérdezettek jelentős része már találkozott is kullanccsal. Többségük jól tudja, hogy a leginkább veszélyes helyek az erdők és mezők, azonban a válaszadók csekély hányada gondolta úgy, hogy a játszóterek és városi parkok is kedvelt „kullancs-lelőhelyek”.

A vérszívó által terjesztett betegségek
A kullancsok 30-40 százaléka fertőző, és ezek 95 százaléka a Lyme-kórt hordozza. Ez idegrendszeri bénulást, bőr- és ízületi gyulladást okozhat, ha nem szakszerűen távolítjuk el a szervezetből, illetve nem végezzük el a Lyme-kór fertőzést kimutató kullancstesztet – mondta Kapiller Zoltán Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke. – Ne feledjük, a kullancsok továbbá vírusos agyvelő vagy agyhártyagyulladást is terjesztenek emberre. Utóbbi kettő ellen már védekezhetünk, méghozzá oltással. Nagyon fontos azonban, hogy időben – még a szezon előtt – megkapjuk a vakcinát. 1 éves kor előtt azonban nem javasolt a védőoltás.

Így riaszthatjuk el a vérszívókat
Sokan úgy vélekednek, hogy B-vitamin szedésével illetve fokhagymaevéssel is elijeszthetjük a kullancsokat, ez azonban tévhit. Ha erdőben kirándulunk, javasolt a zárt öltözék és kullancsriasztó termékek használata. Fontos lenne szem előtt tartani, hogy nincs olyan zárt öltözék, melynek résein ne férne be az apró élősködő. A legjobb az lenne, ha még a vérszívás előtt észrevennénk a kullancsot. Ajánlott az élősködők eltávolítására szolgáló kullancskanalakat, illetve tesztet is magunkkal vinni, és a kirándulás után alaposan átnézni/átnézetni magunkat, különösen a hajlatokat és a fejbőrünket.

További információ:
http://kullancsveszely.hu