Mihály-napi versek, vásári rigmusok, hagyományok: ismerje meg gyermeked is!


Pillekönnyű egyensúlysüti: az alaprecept és a legfinomabb változatok
Az egyensúlysüti az egyik legegyszerűbb kevert tészta. Az arányokat könnyű megjegyezni, hisz a tojás súlyával azonos liszt, vaj és cukor kerül bele. Az alapreceptet kedvedre variálhatod, hisz rakhatsz hozzá friss vagy mirelit gyümölcsöt, a tésztát márványozhatod, sőt aszalványokkal, csokival is feldobhatod. A vajat érdemes előre kivenni a hűtőből, hogy könnyen tudj vele dolgozni. Sütheted tepsiben, kenyér- vagy tortaformában is.
Egyensúlytészta receptje
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
25 dkg porcukor
- 35 dkg gyümölcs
- 5 db tojás (kb. 5 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítése:
A puha vajat és a kétféle cukrot keverd ki jó habosra. A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a sárgákat egyesével dolgozd a masszába. A lisztet vegyítsd a sütőporral, és részletekben adagold a keverékbe. Végül forgasd hozzá laza mozdulatokkal a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is. Ekkor már csak fakanalat használj, hogy ne törjön meg.
Az egynemű tésztát simítsd vajjal kikent, liszttel megszórt formába. Tedd hozzá a gyümölcsöt, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 35-40 perc alatt. Teszteld a sütit tűpróbával. Ha beleszúrsz egy tűt, és üresen húzod ki, biztosan átsült. Hagyd a formában teljesen kihűlni. Tálaláskor porcukorral is megszórhatod.
Ha szereted az epres sütiket, a muffint se hagyd ki!
A legfinomabb epres muffin receptje: nem tudsz belőle eleget sütni