Az egyensúlysüti az egyik legegyszerűbb kevert tészta. Az arányokat könnyű megjegyezni, hisz a tojás súlyával azonos liszt, vaj és cukor kerül bele. Az alapreceptet kedvedre variálhatod, hisz rakhatsz hozzá friss vagy mirelit gyümölcsöt, a tésztát márványozhatod, sőt aszalványokkal, csokival is feldobhatod. A vajat érdemes előre kivenni a hűtőből, hogy könnyen tudj vele dolgozni. Sütheted tepsiben, kenyér- vagy tortaformában is.

Egyensúlytészta receptje

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 35 dkg gyümölcs
  • 5 db tojás (kb. 5 dkg)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A puha vajat és a kétféle cukrot keverd ki jó habosra. A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a sárgákat egyesével dolgozd a masszába. A lisztet vegyítsd a sütőporral, és részletekben adagold a keverékbe. Végül forgasd hozzá laza mozdulatokkal a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is. Ekkor már csak fakanalat használj, hogy ne törjön meg.

Az egynemű tésztát simítsd vajjal kikent, liszttel megszórt formába. Tedd hozzá a gyümölcsöt, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 35-40 perc alatt. Teszteld a sütit tűpróbával. Ha beleszúrsz egy tűt, és üresen húzod ki, biztosan átsült. Hagyd a formában teljesen kihűlni. Tálaláskor porcukorral is megszórhatod.

Ha szereted az epres sütiket, a muffint se hagyd ki!

A legfinomabb epres muffin receptje: nem tudsz belőle eleget sütni