Az alig egy hét múlva esedékes óvoda- és iskolanyitás kapcsán a szülőkben egyre nagyobb a bizonytalanság és a félelem. Tartanak attól, hogy gyermekük a közösségben megfertőződik a koronavírussal, ezáltal pedig az egész család megbetegszik. Ráadásul a sajtóban egyre súlyosbodó tünetekről, lélegeztetőgépre került gyerekekről olvashatunk. Dr. Korausz Etelka pomázi gyermekorvos az aktuális helyzetről, a gyermekek esetleges oltásáról és post-Covid tünetekről is beszélt.

– Kétszer-háromszor annyi gyerek van most kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban, sőt többen kerültek a kisebbek közül lélegeztetőgépre. Ez arra utal, hogy súlyosbodtak a tünetek a járvány korábbi hullámaihoz képest?

– Nem vagyok benne biztos, hogy ez a mostani variáns a gyermekek körében súlyosabb megbetegedést okoz, mint a korábbiak, viszont nagyon nagy a fertőzőképessége. Látjuk, hogy rengeteg a beteg. Így a fertőzött gyerekek száma is megnőtt, és a magasabb számokból adódóan több a súlyos megbetegedés is. Ahogy a felnőttek, úgy gyerekek közül is inkább a krónikus betegek kerülnek súlyosabb állapotba.

– A praxisában is találkozott súlyosabb lefolyású esetekkel?

– Szerencsére nem. Nálunk nem volt még olyan gyerek, aki a koronavírus miatt kórházba került volna, pedig elég sokan tartoznak a praxisomba. Ebben segített, hogy néhány hete bezárták az óvodákat és az iskolákat, így a vírus ezekben a közösségekben nem terjedt.

– Jelen állás szerint április 19-én újra kinyitnak az általános iskolák és az óvodák. A szülők is aggódnak, sőt szervezkednek, hogy ne kelljen a gyerekeknek közösségbe menni. Ön szerint jogos az aggodalom? (!!!!frissítve a cikk alatt!!!)

– Ezt nem tudom előre megítélni. Úgy gondolom, hogy nem elsősorban a gyerekeket kell félteni. Én inkább amiatt aggódom, ha ők bekerülnek a közösségbe, akkor a járvány terjedését nehezebb lesz megállítani. A gyerekek megfertőzik egymást, és a közösségből hazaviszik a betegséget, így a felnőttek, az idősebb családtagok kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy a gazdaságnak működnie kell. Ha azt mondanánk, hogy ne nyissák meg az óvodákat és az iskolákat, akkor sokan ez ellen tiltakoznának. Nehéz mindenkinek megfelelni, és ebben a helyzetben jó döntést hozni.
Egyébként mint a járvány kezdetekor, a szülőknek most is lehetőségük van arra, hogy otthon tartsák a gyermekeiket április 19-e után is. Az oktatási államtitkár nyilatkozata szerint, ha ezt kérvényezik az iskolánál, akkor az iskola ezt a hiányzást igazoltnak tekinti.

 – Azt hallani, hogy a gyerekek oltása nélkül nem lesz nyájimmunitás. A szülők érdeklődnek Önnél az oltással kapcsolatban?

– Azt tudjuk, hogy külföldi kísérletek folyamatban vannak az oltóanyagokkal kapcsolatban. Valószínűleg előbb-utóbb lehetőség nyílik majd a gyerekek oltására is. A jelenleg forgalomban lévő oltóanyagok közül a Pfizer vakcina 16 éves kortól adható. Azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy először a 16-18 éves korosztályt fogjuk oltani. Külföldön jóval kisebb gyerekeknél is vizsgálják az oltóanyagok hatékonyságát, és Izraelben 12 év felett is elkezdték az oltásokat. A gyerekek oltásának legfőbb gátja egyelőre még az, hogy nincs elég oltóanyag. Mivel a kicsik a legkevésbé veszélyeztettek, nem mondhatjuk azt, hogy először őket oltsuk be az idősek kárára.

– A gyerekek körében kiknél lenne először indokolt az oltás?

– A gyerekek között is vannak krónikus betegek, náluk súlyosabb kimenetelre lehet számítani. A kövérek esendőbbek, az asztmások, a cukor-, a vese- és a szívbetegek védelme lenne nagyon fontos. Ha már korlátlan oltóanyag áll a rendelkezésünkre, akkor véleményem szerint a közösségbe járó gyerekeket is oltani kellene.

– Egyre többet hallani a post-Covid szindrómáról. Ez milyen tünetekkel jár, milyen szövődményeket okoz a vírus a kisebbeknél?

– Ez valóban létezik, és főleg a kamaszkorúaknál találkozunk vele. Azt kell tudni róla, hogy a gyerekek ugyan túl vannak a betegség akut szakaszán, de az egészségi állapotuk még nem áll helyre teljesen. A fejfájás, a levertség, a fáradékonyság, a hányinger hosszú hetekig jellemző tünet lehet. A másik betegség, ami a gyerekeket érintheti, az a sokszervi gyulladás, és ez súlyosabb állapot. A lezajlott betegség után két-három héttel lázasak lesznek, a nyirokcsomóik megduzzadnak, kötőhártya-gyulladás alakul ki, kiütések jelentkezhetnek a bőrön, a közérzetük rossz lehet, és akár szívérintettség is előfordulhat. Ez tulajdonképpen egy sok szervet érintő immunreakció, ami szerencsére nem túl gyakori, de a fenti tünetek jelentkezésekor gondolni kell rá.

– Itt a tavasz, így kezdődik az allergiaszezon is. A szülőknek nehézséget jelenthet, hogy megállapítsák, koronavírus vagy éppen allergia kínozza a csemetéjüket?

– Az allergia és koronavírus hasonlóan kezdődhet: náthával, felső légúti problémákkal, ezért az első időszakban a kettőt könnyű összekeverni. Koronavírus esetén előbb-utóbb azért előjönnek más tünetek is: a gyerekek belázasodhatnak, fejfájással küzdhetnek, rossz közérzetre panaszkodhatnak. A nagyobbak már el tudják mondani, ha szag- és ízvesztést tapasztalnak. Az enyhébb tünetek esetén is mindenképpen érdemes a háziorvossal telefonon beszélni. Már csak a tanácsok miatt is keresni kell, illetve azért, hogy időben kiderüljön, ha nagyobb a baj. Arról nem beszélve, ha a gyermek koronavírusos, a felnőtteket is karanténba kell tennünk a járvány terjedésének megállítása miatt. Jelen helyzetben én mindenképpen szorgalmazom, hogy enyhébb légúti tüneteknél is lehetőleg készüljön koronavírusteszt.

– Már több mint egy éve tart a bezártság. Ön a praxisában naponta sok felnőttel és gyerekkel áll kapcsolatban. Mit tapasztal, mennyire fáradtak bele ebbe a helyzetbe?

– Ebből mindenkinek elege van, mindenki szeretne szabadulni. Azt látom, hogy mivel a gyerekek nem járnak iskolába, közösségbe, a sport felé menekülnének, edzenek, versenyeik vannak. Ezt nem tartom helyesnek. Mozgás közben nem hordanak maszkot, így a vírus könnyen terjed. Sajnos a sportot is vissza kellene fogni, mert így nem tudjuk megállítani a járványt. A hosszú távú megoldás mindenképpen az oltás lehet.

(!!!A cikk megjelenése után jött a hír, hogy csak óvodákat és az általános iskolák alsó osztályait nyitják ki a jövő héten!!!)

Koronavírus-járvány idején különösen fontos a gyakori kézmosás. Minél előbb tanítsd meg gyermekednek a helyes menetét! 

A tökéletes kézmosás lépései – Így tanítsd meg gyermekednek