Az idén – a legtöbb helyen – négy napon át tartanak az augusztus 20-ai rendezvények, fesztiválok. Bár több hagyományos esemény is elmarad, így is bőven tudunk országszerte izgalmasabbnál izgalmasabb családi programok közül csemegézni. Íme, a legszínesebbek!

Rendhagyó lesz az idei Mesterségek Ünnepe, augusztus 20-23. 

Összetartozunk alcímmel, rendhagyó módon rendezik meg idén augusztus 20. és 23. között a Mesterségek Ünnepét a budai Várban. Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, valamint az Örökség Egyesület és a FolKid Fesztivál gáláját. A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen várják az érdeklődőket augusztusban és szeptemberben.
A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.
További információ, pontos programok, regisztráció: www.mestersegekunnepe.hu 

A játékokról szól a hosszú hétvége a szentendrei Skanzenben, augusztus 20-23. 

A Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódva a játékokról szól az augusztus 20-i hosszú hétvége a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amely logikai játékokkal, ügyességi feladatokkal, koncertekkel és kézműves programokkal is várja a látogatókat.
Az érdeklődők fizikai és szellemi határaikat tehetik próbára játékos keretek között. A portákon logikai játékokat és játékos feladatokat, a réten sport- és csapatjátékokat próbálhatnak ki, valamint az 1920-as évek játékait is megismerhetik.
A programkínálatban szerepel egyebek mellett ugróiskola, twister, röplabda, tollaslabda, erőpróba és interaktív bábszínház, a foglalkozásokon szélforgót, körtemuzsikát és röppentyűt készíthetnek a résztvevők. Augusztus 20-án Szalóki Ági énekel régizenei dalokat, míg augusztus 21-én Bodnár Szilvia reneszánsz énekeket szólaltat meg. A Skanzen portáit vándormuzsikus járja, aki közös éneklésre invitálja majd az érdeklődőket. A belépés augusztus 20-án ingyenes!
További információk: https://skanzen.hu/hu

Koncertek, táncbemutatók, szabadtéri műterem a debreceni virágkarneválon, augusztus 23-ig

Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be.
A régi városháza udvarán kialakított “tündérkertben” augusztus 23-ig minden este más-más formáció zenével, tánccal, irodalommal várja közönséget. a nagyerdei Medgyessy sétányon 48 debreceni és a városhoz kötődő képzőművész egy napra nyilvánossá teszi az alkotómunkát, és az érdeklődők előtt készíti el virágtémájú festményét, grafikáját.

Királyi Napok Székesfehérváron: megelevenedik a középkor

Az augusztus 23-ig tartó eseménysorozat egyfajta tisztelgés Székesfehérvár történelmi múltja előtt. A koronavírus-járvány miatt bizonyos programok elmaradnak, és lesznek olyanok is, amelyeket a megváltozott körülményekhez igazítanak. Ilyen lesz a szertartásjáték, amelyet ezúttal nem a Nemzeti Emlékhelyen, és kisebb közönség előtt mutatnak be. A rendezvénysorozat egyik csúcspontjának számító Koronázási Szertartásjátékot idén az Aranybulla kihirdetésének helyén, a Csúcsos-hegyen tartják meg mindössze 300 fős nézőközönség előtt.
Augusztus 21. és 23. között a középkor “beköltözik” a belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen lesznek hagyományőrző csoportok, amelyek bemutatják a tábori életet, illetve harcászati és fegyverbemutatókkal is szórakoztatják a nézőket. Emellett régizenei előadások, középkori vásár, kézműves foglalkozások és lovagi torna várja az érdeklődőket.
A Székesfehérvári Királyi Napok alatt több helyszínen is kertmozi várja a nézőket.
Szent István ünnepén, augusztus 20-án a látogatók a belváros több pontján találkozhatnak a királyi óriásbábokkal, lesz középkori, élő szereplős óriás sakkelőadás is, amelynek keretében felidézik a muhi csatát.
További információ, fotó forrása: https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/

Puskás, a musical címmel – előbemutató az Erkel Színházban

A nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
– A musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest 10 évesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real Madrid mezében négy gólt lőtt a BEK döntőjében. A darab mélylélektani történet arról, hogyan lesz egy fiúból a világ legjobb játékosa – mondta Szente Vajk rendező.
A főszereplő Veréb Tamás, az Aranycsapat tagjai közül például Grosicsot Berettyán Nándor, Bozsikot Fehér Tibor, Kocsist Cseh Dávid Péter, Hidegkutit Solner Dániel alakítja.
Mint elhangzott, a nagyszabású látványelemekkel kísért produkcióban huszonegy színész, hatvan táncos (köztük négy kerekesszékes), harminc gyerekszereplő látható, húsz dal hangzik el, lesznek artisták és tűzijáték is kíséri az előadást.
A musical hivatalos bemutatója a járványügyi helyzet miatt várhatóan jövőre lesz.

Babszem Jankó, interkatív meseszínpad a Margitszigeten, augusztus 22. 10.30 – Majorka Színház előadása

“Áttanulmányoztunk mintegy huszonhat analóg mesét (Hüvelyk Matyi, Babszem Jankó, Hüvelyknőc, Pöttöm Palkó, stb.), és megalkottuk a magunkét. Az évek során beleerősödtünk a közönséget is bevonó színjátszásba. A cirkuszigazgatót és a két martalócot alakító nézőn is múlik, milyen lesz az előadás. A lényeg-szerintünk- az, hogy valaki helyzetét elfogadva fölismeri-e és teszi-e a dolgát, megtalálja-e a helyét” – írják az alkotók.
Dolga és helye ugyanis a gyerekeknek is van. Leginkább a játék, a világ megismerése. Játszva, nevetve kígyózik ez a mese az otthontól otthonig, és egy szenzációs bűvészmutatvánnyal megbolondítva, nyolc különböző bábtechnika alkalmazásával sodorja magával a nézőket egyik ámulatból a másikba. Az előadást kicsik és nagyok a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben láthatják.
További információ: https://margitszigetiszinhaz.hu/interaktiv-meseszinpad/

Ha a Margitszigeten jártok, menjetek el a Vadaskertbe is: https://anyanet.hu/margitszigeti-vadaskert/

Próbáljátok ki a pólós játszóteret is:  https://anyanet.hu/margitszigeti-polos-jatszoter/

Műanyagmentes fesztivál a Duna-parton

A hosszú hétvégén műanyagmentes fesztivált rendeznek a Duna-parton. Már augusztus 19-én begurultak a leghíresebb food truck-ok Tahitótfaluba, ahol a legújabb street food-különlegességeket kóstolhatják végig a látogatók. A finomságokat szigorúan műanyagmentesen tálalják.
Kocsik listája: Király Marcipán; Chrispy Chips; PizzBurger; Zing Burger; Zabáljcsak!; Borkas; BarBeer; Sörbie; Jack Daniels; Black Bar; Popfröccs
További információ: https://facebook.com/events/s/food-truck-show-tahitotfalu-20/684160355646904/?ti=ia

Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe, Balatonfüred, augusztus 19-22.

Idén új helyszínre, a Balaton partjára költözött a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe! Augusztus 19. és 22. között Balatonfüreden, a Tagore sétányon várja a gyerekeket Frutti és Veggi, az Európai Friss Kalandok program két népszerű kabalafigurája.
Az érdeklődök naponta 10 órától interaktív játékok és izgalmas programok segítségével pillanthatnak be Vegapolis világába, és ismerkedhetnek meg a zöldségek, gyümölcsök valódi erejével.
Frutti és Veggi szabadtéri játékokkal, zöldség-gyümölcs felismeréssel, kézműves foglalkozással, zöldség-gyümölcskóstolóval, valamint izgalmas játékapplikációval készül a gyermekek, illetve az egész család számára.
További információ: https://www.facebook.com/europaifrisskalandok

Középkori utazásra hívja a látogatókat a Legendás lovagkor – Az apród titkos küldetése című kiállítás és kalandjáték csütörtöktől a Vajdahunyadvárban. A programról részletesen itt írtunk:

Legendás lovagkor: Az apród titkos küldetése kiállítás és kalandjáték augusztus 20-tól a Vajdahunyadvárban

Kóstoljátok meg az Ország tortáját is! Lelepleztük, hogy mitől olyan különleges:

Már kapható az országtorta: leleplezzük a titkát

Forrás, fotók: MTI
A nyitókép korábbi években készült.