Egy kisbaba hatalmas boldogság, együtt örül család, rokonság, baráti kör. Amikor először látogatjuk meg a kis jövevényt és újdonsült édesanyját, elsősorban olyan ajándékot választunk, melynek leginkább hasznát veszi a család. Arra már kevesebben gondolunk, hogy egy szülésen átesett, érzelmileg labilis és hullafáradt anyuka is megérdemel egy kis kényeztetést. Íme néhány tuti ajándéktipp, mellyel baba és mama is jól járnak!

Pelenkatorta-saját kezűleg
Ha elég kreatívak vagyunk, készíthetünk pelenkatortát az újdonsült kismamának. Ehhez kb. 50 pelenkára van szükségünk, melyből egy 35 cm átmérőjű kartonlapra építjük rá a háromszintes tortát. A színes szalvétákkal fedett kartonlap közepére egy cumisüveget állítunk, köré hat db, hengerszerűen felcsavart és gumiszalaggal rögzített pelenkát állítunk, és egy nagyobb gumival összefogjuk a végén. A hatos kört egy tizenkettessel, majd egy tizennyolcassal bővítjük, újabb gumiszalaggal összefogva az eredményt. A második szinthez csak hatos és a tizenkettes kört építjük fel, a közepére nem teszünk semmit. A külső peremet színes szalagokkal (kék vagy rózsaszín) díszítjük. A legfelső szinthez csak egy pelenkát használjunk, rögzítsünk hozzá egy kis gyerekjátékot. Végül a tortát más apró tartozékokkal –pl. hajkefe, babakanál, cumi tartó, fésű, cumi- díszíthetjük, majd az egészet átlátszó celofánba csomagoljuk. A baba-meglepiken kívül csempészhetünk a tortába pár apróságot az anyukának is, biztosan díjazni fogja például az apró bonbont, az illatmécsest, a szappant, a habfürdőt, a kis tubus testápolót a babapopsikrém mellé. Merjünk egyediek lenni, ha a saját pelenkatortánkról van szó!

pelenkatorta

Ruhát csak óvatosan!
Ha nincs egyéb ötlet a tarsolyunkban, hajlamosak vagyunk egyből a bébiruharészleg felé venni az irányt. A ruhavásárlással azonban legyünk óvatosak! A 0-3 hónapos öltözékekre a kismamának valószínűleg nincs nagy szüksége, hisz minden bizonnyal már előre gondoskodott róla, mibe bújtassa az érkező csecsemőt. Ha ragaszkodunk a bébi ruhához, érdemes ennél nagyobb méretben gondolkodni, de azt is tartsuk észben, hogy a kinézett rugdalózó viselése abban az adott évszakban aktuális lesz-e! Nemcsak a kicsit, az anyukát is meglephetjük egy divatos felsővel, hogy érezze, továbbra is nőcisnek és vagánynak tartjuk. Érdemesebb bővebb fazont vagy a divatos tunikát választani, mely elrejti a szülés után visszamaradt hasát. Ebben az esetben is legyünk óvatosak: csak akkor válasszunk ruhát, ha tudjuk a pontos, terhességgel megváltozott méretét! A túl szűk ruha felpróbáláskor illúzióromboló lehet.

Aminek minden anyuka örül
Vannak ajándékok, melyek kommersznek tűnnek ugyan, de soha nem lőhetünk velük mellé, mert folyamatos fogyóeszközök a kisbabás háztartásban! Ilyen például a pelenka (lásd pelenkatorta), babapopsikrém, törlőkendők, cumik, fürdőlepedők, babasamponok. Érdemes ezekből egy komplett csomagot összeállítani, de itt se feledkezzünk el az anyuka megjutalmazásáról: csempésszünk a csomagba minőségi csokoládét (ne túl fűszereset!), kekszet, kis parfümöt, dezodort, sminkkészletet, ajakfényt!

baby gift

Az egyedi meglepetések a legszebbek
Ha lírai és szép emléket szeretnénk adni, akkor legjobb, ha magunk készítjük el a meglepetést képességeinktől függően. Például alkothatunk vidám színekből festményt vagy ceruzarajzot a babaszobába, hímezhetünk monogramos előkét, horgolhatunk babacipőt és sapkát. Az édesanya nagyra értékeli, ha szívünk-lelkünk benne van az ajándékban, hisz ez az, ami örökre megmarad. Szívhez szóló lehet még egy babanapló, melybe az újdonsült anyuka feljegyezheti kisgyermeke életének legfontosabb eseményeit. Ezt vásárolhatjuk, de ha elég ügyesek és találékonyak vagyunk, mi magunk is elkészíthetjük, saját idézetekkel és versrészletekkel díszítve.

Központban az édesanya
Ha kifejezetten az anyukának szeretnénk kedveskedni, vagányabb és helyenként drágább meglepetések is szóba jöhetnek. Ezek megvalósítása természetesen a pénztárcánk méretétől is függ, de ha több barátnő vagy családtag összeáll, olcsón megvalósítható valamennyi. Meglephetjük az édesanyát egy félnapos belépővel a közeli wellness-központban. Bár ilyenkor az anyák gondolatai nagyrészt a csecsemő körül forognak, semmi nem üdítőbb számukra, mint pár magukban töltött óra egy masszázzsal vagy arcpakolással! Hasonlóan örömteli perceket szerezhetünk egy manikűr- vagy pedikűrkuponnal, melyet mi magunk is elvégezhetünk ezt az anyukán. Egyeztethetünk neki időpontot egy menő fodrászszalonban is. Plusz- szolgáltatásként felajánlhatunk egy óra bébiszittelést közben, nagyon hálás lesz érte. Hasonlóan rendhagyó és tökéletes meglepetés, ha egy napos, előre kifizetett bejárónővel ajándékozzuk meg, aki tetőtől talpig rendbe szedi a házat, tehermentesítve ezzel az amúgy hullafáradt kismamát, akinek kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a háztartással törődjön.

Rengeteg módon szerezhetünk örömet az újdonsült anyukáknak, a legfontosabb szempont mégis az, hogy szeretve érezzék magukat, és tudják, hogy törődnek velük. Ezekben a hormonfröccsös napokban különösen fontos, hogy gondoskodás és figyelem vegye körül őket, hisz energiájuk nagy részét csöppségük életben tartására kell fordítaniuk. Bármilyen ajándékot válasszunk is, mindig tartsuk észbe, hogy a kényeztetés nemcsak a babának, de a mamának is jár! Így lesz igazi a meglepetésük.

Pelenkatorta fotó forrása: http://www.balloonsgiftbaskets.com

Jász Veronika