Vízkereszttel befejeződik a karácsonyi ünnepkör, és megkezdődik a farsang. A legtöbb családban a hagyományoknak megfelelően január 6-án válnak meg az ünnep ékétől, a karácsonyfától. Ám további szokások, érdekességek is kapcsolódnak ehhez a naphoz.

Víz- és lakásszentelés
Vízkereszt ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton. Ez a nap rendkívül fontos a katolikus emberek számára, hisz január 6-hoz kötjük Jézus megkeresztelkedését, első csodatételét, valamint a napkeleti bölcsek látogatását. Régi hagyomány a vízszentelés: vallásos emberek a szenteltvízből vittek haza, és gyógyító és védő hatást tulajdonítottak neki. Ebből a szokásból alakult ki a házszentelés. Ennek az volt a lényege, hogy a pap krétával ráírta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). Ettől azt is várták, hogy minden rossz megálljon az ajtóban és ne jusson be a házba.

Háromkirályjárás
A vízkeresztet a háromkirályok, vagy a napkeleti bölcsek ünnepének is nevezik. Régen ilyenkor a gyerekek a bibliai királyokat személyesítették meg, beöltöztek Gáspárnak, Menyhértnek, Boldizsárnak, és házról házra jártak. Vittek magukkal csillagot is, mint a legfontosabb eszközüket.

Kiderül, hogy kemény telünk lesz-e
Vízkereszthez időjóslás is kapcsolódik. Úgy tartják, ha vízkeresztkor havazik, hamar jön a tavasz. Ha viszont csurog az eresz, vagyis esik, akkor hosszú lesz a tél. Amennyiben fagy, még többet kell várni a kikeletre.  Dédszüleink mondogatták, hogy a januári meleg isten csapása, nem tesz jót a fáknak, a növényeknek.

Majdnem két hónapig tart a farsang

Az idei farsang viszonylag hosszú lesz, január 6-tól március 2-ig, hamvazószerdáig  tart. Ezt követően veszi majd kezdetét a 40 napos nagyböjt. Lesz tehát elég idő mulatni. Régebben inkább csak a farsang utolsó három napján, farsangfarkán rendeztek táncmulatságot. 2022-ben a nagypéntek április 15-én lesz, húsvétvasárnap pedig április 17-én.
A gyerekek cuki színezőkkel, bájos versekkel is hangolódhatnak farsangra. Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben. Válassz összeállításunkból!

A szalagostól a pofonegyszerű túrós változatig: 4 mennyei fánk húshagyókeddre