A fejtetű alattomosan megbújó, rendkívül szapora élősködő, amely bár fertőző betegségeket nem terjeszt, annál kellemetlenebb tüneteket okoz. A gyakorlatlan szülők általában későn veszik észre, hogy gyermekük hajában elszaporodtak a tetvek, pedig a hatékony kezelés érdekében fontos lenne a minél korábbi felismerés.

A gyerekközösségeket évente egy-két alkalommal látogatja meg a védőnő, és vizsgálja át mindenki fejbőrét, így ha a szülő nem veszi észre, a fejtetvesség nagyon sokáig rejtve maradhat. És igen gyakran marad is, mivel annak, aki nem találkozott még hasonlóval, legfeljebb a viszketés lehet gyanús, a többi tünet egyáltalán nem magától értetődő. Pedig a kényelmetlen kezelési procedúra minimális idejűre csökkentése, valamint a többi gyerek védelme érdekében nagyon fontos lenne, hogy mindenki időben felismerje, és hatékonyan kiirtsa a tetveket gyermeke fejéről.

Mi a fejtetű?

A fejtetű egy nagyjából 3 mm hosszú és 1 mm széles vérszívó rovar. Szaporodni csak a hajas fejbőrben tud, de a kifejlett példány táplálék nélkül is elél néhány napig például fésűben, sapkában, bútor huzatján. A nőstény naponta három-tíz serkét rak le, ezek átlag hét nap alatt kelnek ki, és további két-három hét múlva válnak ivaréretté. Egy nősténytől egy hónap alatt 150, két hónap alatt pedig közel ezer ivadék származik, ezért volna nagyon fontos a problémát lehetőleg csírájában elfojtani.

A tetű szabad szemmel ritkán vehető észre a hajas fejbőrön, mivel kicsi, a színe alkalmazkodik a hajhoz, és a fény elől elbújik. Annál feltűnőbbek azonban a petéi: a fényes, csillogó fehér, korpára emlékeztető serkék, amelyek jellegzetessége, hogy nehezen, körömmel húzhatók csak le a hajszálról, mivel a tetű egy rendkívül ellenálló, cementszerű anyaggal ragasztja a hajszálak tövéhez őket.

A fejtetvesség tünetei és kezelése

Ha a gyermeked feltűnően sokat vakarózik, vizsgáld át a haját, találsz-e a szálakon serkét. Ha nem tudod megkülönböztetni a korpától, próbáld meg lefújni vagy lesöpörni: ha könnyedén lejön, korpáról beszélünk, ha azonban a hajhoz ragadt, serkével van dolgod.

A gyógyszertárban vásárolj tetűirtó szert. A legmodernebb készítmények ma már vegyszermentesek, használatuk nem kellemetlen, és bár a rajtuk olvasható ígérettel ellentétben a serkéket ritkán pusztítják el, a kifejlett tetvek ellen hatékonyak.

A készítményhez adott speciális tetűfésű segítségével fésüld át a gyermek haját, különös tekintettel a fülek mögötti és a nyakhoz közeli részre. A fésű sűrű fogai között fennmaradó tetveket egy fehér papírra helyezd, így jobban látszanak, de vigyázz, meg ne szökjenek. Ezután dörzsöld be a gyermek fejét a szerrel, és hagyd rajta legalább fél órát. Legjobb, ha egy nejlonzacskót is húzol a hajára.

Fontos: a zacskó fulladásveszélyes, kicsi gyereket ne hagyj így felügyelet nélkül, és semmilyen életkorban ne engedd, hogy zacskóval a fején feküdjön le aludni!

Fél óra múlva öblítsd le a szert a fejéről, szárítsd meg a haját, majd következhet a serkék egyenként történő lehúzása a hajszálakról. A művelet valószínűleg több órát is igénybe fog venni, ezért érdemes a gyereket közben lekötni például mesenézéssel. Ha van otthon hajvasalótok, serkézés után azzal is végigmehetsz a haján, mivel a tetvek magas hőfokon elpusztulnak. Ugyanezt a kezelést kell végigcsinálni a család összes tagján.

Miután ezzel kész vagy, fertőtlenítsd a lakást: porszívózz ki alaposan, a bútorok kárpitját is tisztítsd meg. Az ágyneműt, felsőruházatot, sapkát magas hőfokon mosd, majd vasald ki. A plüssállatokat szintén magas hőfokon mosd ki, vagy néhány napra tedd be a fagyasztóba (a tetű a hideget sem bírja).

Mivel elég valószínű, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is maradtak serkék a hajszálakon, a kezelést hét nap múlva meg kell ismételni.

Tévhitek a fejtetűről:

  1. A tetű az ápolatlanság jele: Ez ebben a formában nem igaz. Bármilyen fejbőrön megtelepszik. A súlyos, kezeletlen eltetvesedés azonban valóban felveti az ápolatlanság gyanúját.
  2. A tetű a tiszta hajat szereti: Az előző pont ellensúlyozására elterjedt tévhit. A tetűt valójában nem érdekli, mennyire tiszta a haj, amiben lakik.
  3. Rövid hajba nem megy a tetű: Sajnos ez sem igaz. Hacsak nem teljesen kopasz valaki, a tetű megél a fejbőrén.
  4. A tetű átugrik az egyik fejről a másikra: A tetű nem ugrik, hanem mászik. Ezért terjed elsősorban a gyerekközösségekben, ahol a kicsik játék közben gyakran dugják össze a fejüket. Így kapják el a gyerekekhez közel álló felnőttek – óvónők, szülők – is.
  5. A tetves gyerek csak orvosi igazolással mehet újra közösségbe: A tetű kiirtása, és az erről szóló igazolás kiállítása már hosszú ideje a szülők felelőssége. Ha a védőnői vizsgálat szúrja ki a problémát, egy papírt küldenek haza a gyerekkel, amelyen a szülőnek nyilatkoznia kell, hogy mikor és milyen szerrel kezelte le a gyermek fejét. Orvosi igazolás nem szükséges.