Bár kevés a tapasztalat, egyelőre úgy tudjuk, hogy a terhes nőket nem veszélyezteti jobban a koronavírus, mint a korosztályukba tartozókat. Ezt dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyógyász is megerősíti. Persze óvatosságra inti a kismamákat, és a megelőzés fontosságára is felhívja a hozzáfordulók figyelmét. Változott-e a terhesgondozás a koronavírus-járvány alatt? Milyen óvintézkedéseket vezettek be a szülészeteken? Ezekről is kérdeztük a szakorvost.

– Egy hete van Magyarországon is vészhelyzet, ami számos rendkívüli intézkedésekkel jár. Hogyan élik meg ezt a bizonytalanságot a kismamák? Egyáltalán mennyire veszélyeztetettek?

– Leginkább aggódnak, de a koronavírus főleg valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedőket, illetve a 65 év feletti korosztályt veszélyezteti. Az az igazság, hogy mi sem tudunk túl sokat a koronavírusról. Eddig nem mutattak ki teratogén vagy magzatkárosító hatást.

– Nagyon nagy az óvintézkedés az egészségügyi intézményekben. A kismamákat érintik változások, módosult valamit a protokoll?

– A terhesgondozás terén nem nagyon történtek változások. Van néhány vizsgálat, amit esetleg pár héttel el lehet tolni. A rendeléseken, a kórházakban csak a kismamák tartózkodhatnak, kísérők nem. Nagy változás, hogy az apukákat nem engedhetjük be a szülőszobába. Csak vajúdáskor, egyágyas szülőszobában lehetnek az apukák a párjukkal, természetesen beöltözve. A műtőbe viszont nem jöhetnek be. Ha valaki koronavírus-gyanús, azt el kell különíteni: külön műtő, külön szülőszoba, külön szoba vár rá.

– Te milyen szabályokra hívod fel leginkább a terhes nők figyelmét?

– A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A kontaktok számát is csökkenteni kell, lényeges, hogy a kismamák a lehető legkevesebb emberrel találkozzanak. Viseljenek maszkot, a sima maszknál sokkal jobb az FFP2-s változat. Tartsák be a két méteres távolságot, köhögéskor, tüsszentéskor használjanak zsebkendőt. Kerüljék a plázákat, ne ők végezzék a napi bevásárlásokat, és ne is az idősebb nagyszülőkre bízzák. Most különösen fontos az immunrendszer erősítése, a C- és D-vitamin szedése. Itt a tavasz, mindenki próbáljon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt enni, a cukros ételeket pedig kerülni. A napozás is jót tesz.

– Jó, hogy ezt előhoztad. Sokan egyáltalán nem mernek kimenni az utcára. Szabad a kismamáknak a friss levegőn tartózkodniuk?

– A levegőzést feltétlenül be kell iktatni a mindennapokba, főleg, ha valakinek van már kisgyereke. A kertben, a teraszon legyenek, illetve olyan helyekre menjenek, ahova nem vagy alig járnak emberek. A tömeget viszont feltétlenül kerülni kell.

– Sok mém született az elmúlt napokban arról, hogy 9 hónap múlva bébibumm várható. A nőgyógyász mit szól ehhez?

– Ezeket én is láttam a neten, de nem hiszem, hogy bébibumm lesz. Szerintem a koronavírus nem arra ösztönzi az embereket, hogy szaporodjanak.

– Ti a szülészeten most mennyire terveztek előre?

– Sajnos nem tudja senki sem mikor ér véget a járvány, de reméljük, hogy nyáron már megszűnik. Úgy tudjuk, hogy 25 fok felett nehezebben terjed a vírus.

Dr. Szabó Andrea
Az Anyanet magazin állandó szakértője, szülész-nőgyógyásza a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végzett 2004-ben. Pályafutását a Szegedi Női Klinikán kezdte, majd a Pest megyei Flór Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán dolgozott 2010-ig. Ultrahang diagnosztika szakmai gyakorlatát 2007-ben a londoni University College London Magzati Medicina osztályán töltötte. Jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Női Klinikáján folytat szülészeti és nőgyógyászati tevékenységet.

Főbb területei az ultrahang diagnosztika, a terhesgondozás, a nőgyógyászati komplex rákszűrés, a fogamzás körüli tanácsadás és a meddőség kezelése. Fontosnak tartja pácienseivel az empatikus, kedves bánásmódot, szerinte kulcsfontosságú a jó kommunikáció, és hogy a nők érezzék, minden kérdésükre választ kapnak, jó kezekben vannak.  Erre törekszik mindennapi munkája során. Magánéletében is nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra és étkezésre. Jelenleg két kisgyermeket nevel orvosi pályája mellett.

 

 

 

 

Olvasd el ezt is szakértőnktől!

Táplálkozási tévhitek babaváráskor: dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyász válaszol

Fotó forrása: www.freepik.com