Eddig soha nem tapasztalt idegeskedéssel kezdődött az idei tanév. A szülők egyik legnagyobb félelme, hogy a tavaszi óvoda-és iskolabezárás ősszel megismétlődhet a koronavírus-járvány miatt. Már csak azért is, mivel a beteg gyermekek száma folyamatosan nő.

Orrfolyás, köhögés, torokfájás, hasmenés miatt egyre többen maradnak otthon. Sok szülő panaszkodik, mert a legenyhébb megfázásos, sőt allergiás tünetekkel is hazaküldik a gyerekeket az oktatási intézményekből. Ráadásul most szinte senki nincs tisztában azzal, hogy egyes betegségekkel mennyi időt kell otthon tölteni. A leggyakrabban felmerülő kérdések tisztázásában dr. Korausz Etelka gyermekorvos segít az Anyanet olvasóinak.

– A tanév kezdete óta több lett az Önhöz forduló kis betegek száma? Saját tapasztalat, hogy az alsós osztályokból sok diák hiányzik…

Nem több, mint az elmúlt évek azonos időszakában. Szeptembertől mindig több a beteg gyermek, hiszen amint az óvodások és az iskolások közösségbe kerülnek, elkezdik egymást fertőzni. Most a beteg gyerekeket telefonon jelentik be a szülők, és így egyeztetünk a panaszaikról. Csak indokolt esetben, és lehetőség szerint időpontra jönnek a rendelőbe. Legtöbbször elég a telefonos konzultáció, és nem szükséges megvizsgálni a gyerekeket, mert enyhe tünetekkel, a szokásos felső légúti betegségekkel maradnak otthon. A gond csak az, hogy a koronavírus is hasonló tüneteket produkál. Bár sok tapasztalatunk nincs, de tudjuk, hogy a COVID-nak még izomfájdalom, levertség, hasmenés, hányás is lehet a tünete. Gyerekeknél nagyon széles a paletta, és sokszor enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen is lezajlik náluk a betegség.

– Tudjuk, hogy mindenki felelőssége nagyon nagy. Félnek a pedagógusok, a szülők, és sok esetben a gyerekek is. Akár a legkisebb betegséget is felnagyítják. Ön mit tapasztal?

– Nem annyira tapasztalom a félelmet, inkább az ellenkezőjét. A szülők hozzászoktak ahhoz, hogy az iskolakezdéssel együtt indul a hurutos időszak is, ez nem okoz számukra meglepetést. Most viszont ledöbbennek azon, hogy az eljárásrend szerint, ha a gyermekeknél a koronavírus-fertőzés gyanúja egy kicsit is felmerül, 10 napig otthon kell maradniuk. A gyerekek 10 nap után is csak akkor mehetnek újra közösségbe, ha már három napja tünetmentesek. Ez nehéz helyzet a családokra nézve. Korábban sokszor előfordult, hogy felső légúti megbetegedésnél köhécseléssel, kisebb láz után 2-3 nap pihenőt követően elengedtük a gyerekeket iskolába, óvodába. Most azonban nem mehetnek vissza, hiszen egyszerű rendelői vizsgálattal nem tudjuk eldönteni, hogy a gyerek koronavírusos-e vagy sem. Mindenkinél nem lehet tesztet végezni. Ha kérek egy tesztet 2,5-3 nap után érkezik meg az eredmény, mert az ellátórendszer túlságosan leterhelt.

– Mikor indokolt tesztet kérni? Sok anyuka panaszkodik, hogy a gyermekorvos magas láz esetén sem tesztelteti a gyereket.

– A teszt igénylése függ a szituációtól és a szülőktől szerzett információktól. Amennyiben a gyereknek csak láza van, és nem produkál semmilyen más tünetet, nem látom indokoltnak a teszt kérését. A láz mögött más betegség is lehet, aminek semmi köze a koronavírushoz, viszont ha tényleg produkálja a gyerek a tüneteket vagy indokolttá válik a teszt kérése, mert érintkezett koronavírusos személlyel, például a padtársával, akinél igazolt a megbetegedés, akkor megcsináltatjuk. Fontos az is, hogy a mintát jó időpontban kell levenni, mert ha valaki találkozott egy koronavírusos beteggel tegnap, és ma teszteljük, akkor nagy valószínűséggel még nem mutatható ki a betegség. Nagyon sok a bizonytalansági faktor. Ilyen szituáció még nem volt eddig.

 

– Októbertől bevezetik a kötelező a lázmérést az oktatási intézményekben. Ezt Ön indokoltnak tartja?

– Ennek valójában nincs semmi értelme. Azt sem tudjuk, hogy mennyi testhőmérséklet-emelkedést engednek majd meg. A klasszikus láz 38 fok fölött van, de lehet valaki koronavírusos láztalanul vagy hőemelkedéssel. A lázzal járó megbetegedések is úgy zajlanak le, hogy a nap folyamán néha fel- vagy épp lemegy a láz. Tehát, ha a gyerek éjszaka lázas volt, akkor előfordulhat, hogy az iskola kapujában nem lesz magasabb a testhőmérséklete, viszont délelőtt újra belázasodhat. Kicsi a valószínűsége annak, hogy a lázméréssel bármit is ki lehet védeni. Azt gondolom, ez az egész az emberek számára egy álbiztonságot adó intézkedés. A megoldás az lenne, hogy a szülő reggel megméri a gyerek lázát, kikérdezi, van-e valamilyen tünete, és csak akkor engedi iskolába, ha egészséges. Minden esetben a szülői felelősség a lényeg, az orvosok nem tudják átvenni a szerepüket, hiszen ők vannak folyamatosan a gyerekeikkel.

 – Mennyire nehezíti meg a gyermekorvos dolgát, hogy személyesen csak a legritkább esetben tud a gyermekkel találkozni. Így nem lehet könnyű felállítani a diagnózist.

– Nehéz a diagnózis felállítása, de az biztos, hogy a gyerekek megbetegedéseit 90 %-ban vírusok okozzák, amelyekre nincs gyógyszer, csak tünetileg lehet kezelni. Orvosként, ha ügyesen tesszük fel a kérdéseket és a szülő is hatékonyan válaszol, akkor elegendő a telefonos egyeztetés, mert legtöbbször felállítható a diagnózis és felesleges behozni a gyereket a rendelőbe. Én sok éve már telefonon is egyeztetek a szülőkkel, emiatt nem estem kétségbe ettől a rendelkezéstől. Most az az ellentmondásos helyzet áll fenn: hogyha nem is látom a gyereket, de igazolnom kell, hogy beteg. Sokkal jobb megoldás lenne az, ha a szülők nyilatkoznának a közösségbe való visszatéréskor, hogy gyermekükön nem észlelnek betegségre utaló tüneteket. Ez a módszer biztonságosabb lenne arra, hogy beteg gyermek ne kerüljön közösségbe.

– Arról sem tudnak sokat a szülők, hogy a különféle betegségekkel hány nap után szabad visszatérni az iskolába…

– Az a nagy probléma, hogy nincs egészségre nevelés az országban. Sok nő úgy válik anyukává, hogy alapvető dolgokat nem tud az egészséggel kapcsolatban. Ez nem az ő hibája, mert 70 éve nincs ilyen oktatás. Addig, amíg a gyerek beteg, az orvos mondja meg, hogy mikor mehet vissza a közösségbe, de jó lenne, ha az anya is tudná. A szülők nincsenek magukra hagyva, mert ha telefonálnak, akkor megmondjuk, hogy a gyermek meddig legyen otthon, mikor nem fertőz már.

– Ősszel különösen fontos az immunrendszer megerősítése. Ön mit ajánl a pácienseinek?

– Alapvetően a vegyes táplálkozást sok gyümölccsel és zöldséggel, továbbá a szabad levegőn mozgást és a sportot ajánlom. Külön fontosnak tartom a D-vitamin szedését, mert az erősíti a gyermek immunrendszerét.

Korausz Etelka Facebook-oldalát is érdemes felkeresni hasznos információkért!

Az immunrendszer megerősítése ilyenkor különösen fontos. Néhány egyszerű praktika, és topon lesz gyermeked immunrendszere. 

Így előzd meg az őszi megfázást!