A koronavírus berobbanása óta – közel 2 hónapja – tartanak zárva a közintézmények és vonultak önkéntes karanténba a családok. A járvány május harmadikai tetőzése óta a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása is zajlik. A kormány a hét közepére ígért döntést, hogy idén nyáron lehet-e táborozni, és ha igen, akkor milyen óvintézkedésekkel. Sok szülőnek a táborozás jelentené az egyetlen segítséget. Kíváncsiak voltunk, hogy az édesanyák hogyan vélekednek a nyári táboroztatásról.

Margit szerint kevés a szülőknek a szabadsága, ezért biztos lenne igény a táborra, szigorú szabályokkal. 
– Nehéz kérdés, mert nincs annyi szabadság, hogy kihúzza az ember a nyári szünetet is vele, tehát kellene valamiféle elfoglaltság és felügyelet a gyerekeknek. Nyilván mindenki félti a családja egészségét. Szerintem biztos, hogy lesz rá igény, és a megfelelő szabályokat betartva lehetne is táborokat szervezni.

Angéla egy kisfiú és kislány anyukájaként megfelelő biztonsági intézkedésekkel engedné gyerekeit táborba. 

– Szerintem legyen nyári tábor, biztonságos körülmények között. Az állam adhatna hozzá támogatást vagy egyszerűen legyen óvoda, iskolai felügyelet, amíg a szülők dolgoznak. Ki kell találni a gyerekeknek értelmes időeltöltésére programokat, mert “mesemérgezést” kapnak, és a sok kütyühasználattól “kigúvad” a szemük.

Szilvia egy kisfiú anyukája. Szerinte a döntés komoly felelősséget igényel a szülő oldaláról is:

– Még nem ért véget a járvány, újabb megbetegedések is előfordulhatnak. A gyerekek vírushordozók lehetnek, ami azt jelenti, hogy a környezetükben élő idősebb családtagok is könnyen megfertőződhetnek. Óriási felelősséggel jár a döntés a szülők részéről. Ebben a helyzetben kockázatos bevállalni egy nyári tábort, mindamellett tudjuk, hogy a gyermekeknek mennyire fontos a közösség.

Julianna egyedülálló anyukaként 4 gyermeket nevel. Eddig sem küldte gyerekeit táborokba, most is inkább megoldja másként a felügyeletet.

– Én nem küldeném táborozni őket, soha nem is mentek. Örülök annak, ha két hónap után egyszer csak láthatjuk a nagyszülőket, akkor is nagyon szűk körben találkozunk. Ha a szülőknek elfogyott a szabadságuk, akkor megértem, hogy nincs más választásuk, mint táborba küldeni a gyermeket, de mindenképp kockázatosnak vélem.

Ilona 8 éves kisfiú anyukájaként meg tudja oldani a felügyeletet, de szerinte idén sokkal nehezebb kihívás lesz a nyári szünet:

– Ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen a szülők zömének elfogyott a szabadsága, emiatt ezen a nyáron még nehezebb lesz a szünidőt „kibekkelni”. Nagyon sok család a tábort is nehezen tudja kifizetni, ez idén még inkább probléma lesz. A gyermekfelügyeletre kellene valami nagy ötlet. Senki sem tudja, hogy a vírus tényleg jelent-e veszélyt a gyermekekre vagy sem. Azt nem gondolom, hogy a “kellő körültekintés” elegendő. Arra sem tudnék választ adni, hogy én engedném-e táborba a gyerekemet. Talán nem, de könnyen beszélek, mert van segítségem.

Jolán 2 kislány anyukája. Munkáját tekintve napi szinten foglalkozik gyerekekkel és látja rajtuk a közösség hiányát:

– Nagyon jó lenne a gyerekeknek a tábor, mert hiányzik a társaság, a játék, a “bandázás”. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire lenne megoldható, biztonságos. Messzire nem vinném őket, biztosan nem a Balatonra vagy valamilyen más, felkapott helyre. Kis falu, tanya, ahol nem igazán találkoznának emberekkel, megfelelő lehetne, de oda is csak 10 fős csapatokat engednék. A táborokban természetesen orvosi igazolással mehetnének a gyerekek, a személyzetet is beleértve, hogy ne fertőzzenek meg senkit.

Akár most, akár nyáron feldobhatjátok az unalmas hétköznapokat néhány pici ötlettel. 

Biztos, hogy a tábor ideális megoldás? Programtippek a vakáció napjaira