Nincs ember, akinek kezében ne fordult volna meg már egy ronggyá olvasott Agatha Christie. Halál a Níluson, Gyilkosság az Orient Expresszen és még sorolhatnám. A világhírű krimikirálynőnek nemcsak művei lebilincselőek: sajátos világban élt, ahová még családja sem tudta követni. Titokzatos eltűnése és betegsége mind a mai napig rejtélyes ködbe burkolózik.

 Egy magányos kislány tág képzelete

Ha mosogatnom kell és nagyon nem fűlik hozzá a fogam, mind a mai napig Agatha Christie jut eszembe. Neki állítólag a mosogatás mindig meghozta a gyilkos gondolatokat, ugyanis utálta a házimunkát. Azt azonban biztos nem sejtette, hogy ezek a gondolatok később mennyit fognak érni. A jómódú család harmadik lánygyermekének mindene megvolt: hatalmas, kertes ház, rajongó édesanya kényeztetése és rengeteg játék. A kis Agatha Mary Clarissa Miller mégsem lehetett maradéktalanul boldog a Devon megyei birtokon. Mivel testvérei távol tanultak a szülői háztól, a kislány gyerekkora nagyon magányosan telt. Képzeletbeli barátokkal és történetekkel vette körül magát, melyekben mindig ő volt a főszereplő. Anyja bátorította a vers- és történetírásra, de Agatha ekkor még énekesnőnek készült. Később Párizsban tanult éneket és zongorát, és itt jött rá, hogy hangja sosem lesz elég erős ahhoz, hogy művésznő lehessen, így ismét az íráshoz fordult.

Szerelem, méregkeverés, karrier

A fiatal lány kalandos szerelmi románcoknak sem volt híján. Már más férfi jegyese volt, amikor tényleg lecsapott rá Ámor nyila: megismerte Archibald Christie hadnagyot, és attól kezdve nem létezett számára más. Az újdonsült házaspár boldogságát azonban hamarosan beárnyékolta az első világháború: Archie a légi hadtestnél szolgált, Agatha pedig elment ápolónőnek, ahonnan hamarosan átkerült a gyógyszertári részlegre. Itt tanulta ki a gyógynövények, gyógyszerek és mérgek titkait, amit később sikeres regényeiben is felhasznált.

Ekkoriban játszott el először a gondolattal, hogy detektívregényt ír nővére provokálására, aki nem hitt benne, hogy húga képes megírni egy épkézláb (!) krimit. Agatha ezért leköltözött pár napra Dartmoorba egy eldugott hotelbe, és megírta első könyvét, a Titokzatos Styels-is esetet. Bár ebben a könyvben lép színre először a világhírű Poirot, a kiadók nem csaptak le azonnal a belga detektív figurájára. Hosszas próbálkozás után a Bodley kiadó gondozásában jelent meg a mű.

Hol jártál, Agatha?

Agatha Christie életének legnagyobb rejtélye minden bizonnyal az a tizenegy nap, amikor nyomtalanul eltűnt a világ szeme elől. Mind a mai napig agykutatók, spiritiszták és nyomozók próbálnak rátalálni a titok nyitjára – eredménytelenül. Az írónő 1926. december 3-án késő este távozott Surrey megyei otthonukból. Megpuszilta alvó kislányát, kocsiba ült és elhajtott. Az előzmények közt ott szerepel az imádott édesanya halála és szeretett férje bejelentése, hogy válni akar, mert viszonya van valaki mással.  Agathának minden adott volt egy idegösszeomláshoz. A kocsit Guilford mellett találták meg égő lámpákkal és az asszony személyes holmijával. Napokon belül egész Anglia őt kereste, 10.000 rendőr volt a nyomában.  Ahogy ez saját krimijében is helyénvaló lett volna, férje vált az első számú gyanúsítottá, hisz neki lett volna elsősorban indítéka, hogy eltegye őt láb alól. Archie azonban felháborodott már a feltevésen is, és 500 fontot ajánlott a megtalálónak.

Agatha Christie-re végül egy hotelben találtak rá tíz nappal később, ahová Teresa Neele (ez volt Archie szeretőjének a vezetékneve) álnéven jelentkezett be. Valóban az átélt trauma okozott nála amnéziát, vagy csak férjére akart volna ráijeszteni? Ez örökre az írónő titka marad. Agatha soha többet nem beszélt senkinek sem az esetről.

A rozsdás kulcs titka

Később felröppentek pletykák, miszerint Agatha tíz napjának titkát az a kis kulcs őrzi, amit egy isztambuli szállodában találtak. Az írónő gyakran megszállt a Pera Palas Hotelben a 20-as, 30-as években, itt írta a Gyilkosság az Orient Expresszen című remekművét is. Egy neves spiritiszta, Tamara Rand szerint a szoba padlójába Agatha elrejtette annak a féltve őrzött naplónak a kulcsát, melyben az írónő beszámol eltűnéséről. A kulcsot megtalálták ugyan, de a hotel sosem adta ki Angliának.

A szcientológus egyház alapítója, L. Ron Hubbard állítása szerint Agatha azt a tizenegy napot nem egyedül, hanem egy Epipheo nevű földönkívüli lénnyel töltötte. Agatha és E. T. találkozásának elmélete valószínűleg már a legelvetemültebb rajongóknak is sok.

Régészfeleség és detektív

Az biztos, hogy Agatha sosem volt mindennapi nő. Röviddel válása után Bagdadba és Mezopotámiába látogatott, ahol megismerkedett a nála 14 évvel fiatalabb régésszel, Max Mallowannel, akivel 45 boldog évet töltöttek együtt. Férje szerint azért értették meg egymást olyan jól, mert a régészet és a krimiírás elmélete voltaképpen nagyon hasonló: apró részletekből kirakni az egészet. Az írónő pedig ezt élvezte  legjobban. Ahogy nyilatkozta, sosem a történet megírása volt a legnagyobb kihívás számára, hanem a váz felépítése a fejében. Ez volt az, amibe még Maxet sem avatta be.

Írói repertoárja 66 krimivel, 13 színdarabbal, 154 novellával és hat romantikus elbeszéléssel büszkélkedhet, mely utóbbiakat Mary Westmacott álnéven írt. 1971-ben lovaggá ütötték, fényképe rövidesen bekerült a Nemzeti Portrégalériába, viaszmása pedig Madame Tussaud panoptikumába.

Nyitókép: MTI,