Mihály-napi versek, vásári rigmusok, hagyományok: ismerje meg gyermeked is!


Sütőtökkel, naranccsal sült csirkecomb: a hús kívül ropogós, belül omlós
Ősszel-télen remek főfogás a sütőtökkel sült csirkecomb. Akár hétvégén, akár ünnepeken, családi összejöveteleken is az asztalra kerülhet. Ebben az ételben az édes és a sós ízek csodás összhangban vannak. A tök még finomabb, ha átveszi a narancs és a pác aromáját.
Akár alsó-, felső vagy egész comb is kerülhet a tepsibe. Külön köretről viszont nem kell gondoskodnod. Ha van időd, pácolhatod hosszabb ideig a csirkét, hiszen csak puhább, ízesebb lesz.
Sütőtökkel és naranccsal sült csirkecomb recept
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 1 sütőtök
- 2 narancs
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál méz
- 1 ág kakukkfű
- só
- bors
Elkészítése:
A csirkecombokat tisztítsd meg, rendezd egy zsiradékkal kikent tepsibe vagy tűzálló edénybe, és sózd be ízlés szerint. Az olívaolajat keverd össze mézzel, zúzótt fokhagymával, borssal és az egyik narancs frissen facsart levével. Dörzsöld be vele a csirkecombokat, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Sütés előtt a tököt vágd egyforma nagyságú darabokra, és tedd a másik, kisebb darabokra vágott naranccsal együtt a hús mellé a tepsibe. Locsold meg a maradék páclével, majd önts a hús alá kevés vizet. Fedd le fóliával, és told a forró sütőbe.
Süsd 180 fokon körülbelül 50 percig. Közben fordítsd meg a combokat, és locsolgasd meg. Amikor már minden puha, vedd le a fóliát, és pirítsd meg a húst.
A sütőtök önmagában is finom, és nagyon egészséges. Érdemes minél többször és változatosan elkészíteni.
Szuperegészséges, kalóriaszegény, változatosan elkészíthető: a mézédes sütőtök az ősz kedvence