

Szuperegészséges, kalóriaszegény, változatosan elkészíthető: a mézédes sütőtök az ősz kedvence
A sütőtök az ősz és a tél kedvenc csemegéje, védi a szívet, rákellenes, nagyon ízletes és a levestől a desszertig bármit készíthetsz belőle. Sokféle tököt süthetsz meg, formájuk, színük, ízük is változatos. Úgy tartják, akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök, hazánkban az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul.
A sütőtök így turbózza fel az immunrendszert
Bár a tököt általában zöldségnek tekintjük, tudományosan a gyümölcsök közé tartozik. Rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, tehát fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatod. Nagyszerű antioxidánsforrás, így a tök csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát. Magas a béta-karotin tartalma, ami a szervezetben A-vitaminná alakul. Tanulmányok azt mutatják, hogy az A-vitamin erősítheti immunrendszert és hozzájárulhat a fertőzések leküzdéséhez. Továbbá jelentős mennyiségű C-, E-vitamint és vasat is tartalmaz. Ne feledkezzünk meg gyulladáscsökkentő és látásjavító hatásáról sem!
A legfinomabb sütőtökök és tárolásuk
Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a lapított gömb alakú, közepesen, néha erősebben bordás nagydobosi, illetve jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange, vagyis a sonkatök. Felszelt sütőtök vásárlása esetén a szép egységes narancsos színű árut válassz, egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.
A krémlevestől a desszertig: készítsd el a legváltozatosabban!
Sütőtököt érdemes minél többször és a legkülönfélébb formákban fogyasztani, kiváló párolva, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé, sőt akár desszertként is. A legegyszerűbb talán, ha megsütöd. Hideg estéken melegen esik a legjobban csodás színével illatával és ízével. Csak vagdosd fel a tököt tetszés szerint, kanállal távolítsd el a magokat, rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Rakj a tökök mellé fokhagymagerezdeket, locsold meg kevés mézzel, szórd meg rozmaringgal. Ha szereted a csípőset, chilivel vagy más paprikával is megbolondíthatod. Süsd meg 180 fokon körülbelül 40 perc alatt. Ha megkaramellizálódik, kiveheted a sütőből.
A maradék sült tök krémleves alapja is lehet, ami a tejszíntől fantasztikusan selymes lesz. A tököt sütheted húsok mellett köretként, sőt darált hússal is megtöltheted. Feldobhatod vele a házi készítésű gnocchit, a rizottót és a palacsintát is.
Az amerikaiak imádják a sütőtökös sütiket, amik a Halloween magyarországi térhódításával együtt nálunk is egyre népszerűbbek. A sütőtökös muffin vagy pite sem ismeretlen már itthon. Az egyik legnagyobb kávézóláncnak köszönhetően pedig a sütőtökös latte is hódít.
A sütőtök magját se dobd ki, pirítsd meg egyszerűen, vagy használd fel kreatívkodás során!
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.