Ha eddig csak halogattad a szabadtéri testmozgást – mindenféle mondvacsinált ürügyet felhozva-, most végre határozd el magad! Tudtad, hogy a szabadban űzött sport ráadásul hatékonyabb? Vedd rá az egész családot, és irány a természet! Iktassatok minden hétre legalább egy sportprogramot, így a csemetéd is felfedezheti és élvezheti a közös mozgás örömét.  Íme három népszerű szabadtéri sport.

Futás
A legegyszerűbb és leghozzáférhetőbb mozgásforma, ráadásul minden izomcsoportot átmozgat. Égeti a zsírt, miközben formálja a testet.

Mire figyeljünk előtte?
– Elengedhetetlen egy jó minőségű futócipő.
– Evés előtt menjünk – ha van rá lehetőség –, vagy csak nagyon minimálisat együnk.
– Fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket e sporthoz – ne akarjuk addig a maratont lefutni, ameddig nem nem teszünk meg több km-t megállás nélkül.
– Ha van a közelünkben futópark, akkor ott mozogjunk – kímélve ezzel az ízületeinket. Ha nincs, lehetőleg ne a betonon fussunk.
– Kötelező a bemelegítés, jól át kell mozgatni az izmokat, különben könnyen megsérülhetünk.

Kerékpározás: 
Szinte bárhol, bármilyen biciklivel tekerhetünk. Persze figyelve saját és mások testi épségére. E sportág formálja a feneket, a combokat, és a vádlit, de kíméli a térd ízületeit. Ha gyerekkel indulunk útnak, készítsük fel, ismertessük meg vele a legalapvetőbb szabályokat.

Mire figyeljünk előtte?
– Szükséges egy jól felszerelt kerékpár (első, hátsó világítás, csengő, első, hátsó keréken prizma, ha városon kívül tekerünk, akkor láthatósági mellény – ezek a kellékek kötelezőek, a KRESZ szerint is).
– A kijelölt helyen kerékpározzunk, ne száguldozzunk, és figyeljünk a forgalomra.
– Itt is a fokozatosság a leglényegesebb, különben erős izomlázunk lehet, olyan helyeken is, amiről nem is gondolnánk.

Görkorcsolyázás:
A kerékpározáshoz hasonlóan kevésbé terheli a térdízületet, mint a futás. Nagyon élvezetes mozgásforma, és korosztálytól függetlenül bárki űzheti. Csak egyensúlyérzékre van szükség. Formálja a feneket, a combokat, a csípőt, sőt a derekat is.

Mire figyeljünk előtte?
– Nem árt, ha van jó minőségi görkorcsolyánk (viszonylag elérhető áron lehet kapni).
– Térd-,  könyökvédő és bukósisak szükséges, főleg ha nem vagyunk annyira gyakorlottak.
– Görkorcsolyázáskor is figyeljünk oda a forgalomra. Ezzel az eszközzel gyorsan lehet közlekedni, ezáltal nagyot esni is, ha figyelmetlen az ember.
– Sötétedés után legyünk kivilágítva ill. láthatósági mellénnyel felszerelve.

Bármely mozgásformát is választjuk, ügyeljünk a bemelegítésre, és a megfelelő folyadékbevitelre. A mozgás önmagában is örömforrás, főleg ha társaságban űzzük.