Tedd a kezed a szívedre! Te mennyi maradékot dobsz ki? Pedig a hűtőd mélyen megbújó sajtdarabka, a rothadásnak indult alma, a száraz kenyér, de még a zöldségek héja is újrahasznosítható lenne. A többi között erre, és az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában. Ennek sajtótájékoztatóján jártunk a KIOSK Budapestben.

Az egész világon előállított élelmiszerek közel egyharmada – különböző okokból – a kukában landol. Ez nem csak a pénztárcánknak fáj. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.

A sajtótájékoztató résztvevői: Döbrösi Laura, Orosz Gábor, Hlatky-Schlichter Hubert, Szabó Eszter és Dóró Viktória

– Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mintha 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket – mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

A kampány arca Döbrösi Laura színésznő, akinek nagyon fontos a környezetvédelem:
–  “Zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt – mondta el Döbrösi Laura.

 

Tippek, amiket Te is könnyen bevethetsz:

Vásárolj kevesebbet!
Mindenki több élelmiszert vesz, mint amennyire szüksége van. Bár a nagybevásárlások kényelmesek lehetnek, kutatások kimutatták, hogy ezek során sokkal több mindent pakolunk a kosarunkba. Célravezetőbb, ha hetente többször mész boltba. Még jobb, ha előtte bevásárlólistát is készítesz. Semmiképp ne vásárolj éhesen, hisz a hirtelen felindulásból megvett élelmiszerek harmada később felismerhetetlen állapotban a kukában végezi.

Tárold helyesen az élelmiszereket!
A helytelen tárolás ugyanis hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladékot eredményez. A krumplit, a paradicsomot, a fokhagymát, az uborkát és a hagymát soha nem szabad hűteni. Ezeket a zöldségeket szobahőmérsékleten kell tárolni, különben a szemetesben kötnek ki.

Tartósítsd különböző módon az ételeket/alapanyagokat
Túl sok élelmiszert vásároltál vagy friss zöldséget, gyümölcsöt kaptál a szomszédtól? Nehogy kidobd! Szárítással, konzerválással, fagyasztással meghosszabbíthatod az élelmiszerek élettartamát. A maradékokat is megmentheted, ha dobozba porciózva a mélyhűtődbe teszed. A felesleges fűszernövényeket olívaolajjal és zúzott fokhagymával összekeverve, jégkockatartóba öntve könnyen lefagyasztható.

Ne csak a tökéleteset keresd!
Szinte mindenki csak az egészséges zöldséget, gyümölcsöt veszi le a polcokról. Pedig a kisebb sérülésektől még finomak lehetnek. Közvetlenül a termelőtől igazán kedvező áron szerezhetsz be „csúnya”, de egészséges finomságokat.

Edd meg, vagy használd fel a héjakat is!
Az ételek elkészítésekor a legtöbben eltávolítják a gyümölcsök, zöldségek héját. Pedig nagy mennyiségű rostot, vitamint, ásványi anyagot és antioxidánsokat tartalmaznak. A krumpli, a sárgarépa, az uborka, a mangó, a kivi és a padlizsán héja is ehető és tápláló. Orosz Gábor, a  KIOSK séfje beszélt arról is, hogy a zöldségek héja tökéletes levesekbe, alaplékbe, különféle pesztókba, sőt ropogós chipset is készíthetsz belőlük.

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A sajtótájékoztató helyszínén,a KIOSK Budapestben egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére.

A Felelős Gasztrohős korábbi rendezvényéről, akciójáról is olvashatsz! 

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni?