Idén ötödik alkalommal, a Klebelsberg Központ közreműködésével indította útjára Iskolamosdó Felújítási Programját a Domestos. A közönségszavazáson 8 jelentkező közül kiválasztott nyertes iskolákat hétfőn hirdette ki Nagy Ervin, a Program nagykövete a Monorierdei Fekete István Általános Iskolában.

Az Unilever Magyarország Kft. és a Klebelsberg Központ együttműködésében életre hívott Iskolamosdó Felújítási Program során hátrányos helyzetű vidéki iskolák pályázhatnak anyagi és fizikai támogatásra a közös használatú mosdóhelyiségeik felújításához. A program kiegészíti az állami iskolaépítési és felújítási programot, azokon a településeken, ahol ebben az évben nem valósul meg hasonló jellegű fejlesztés.Szente Béla Polgármester is kiemelte beszédében, hogy „Az oktatás elősegítésének szempontjából kiemelten fontos, hogy az iskolában is megtapasztalják a gyermekek a helyes higiéniai körülményeket, és ilyen környezetben tanuljanak a gyermekek. A felújítás pedig hatalmas terhet vesz le az önkormányzatról és az intézményről.”

A Domestos márka segítségével, 2015 tavaszán elindult kezdeményezés célja, hogy megtalálja azokat az iskolákat, ahol legjobban hasznosulhat a támogatás és helyszíni akcióval hívja fel a pedagógusok és a szülők figyelmét az iskolai illemhelyek higiéniájának fontosságára, emellett ösztönözze a gyerekeket a helyes tisztálkodási szokások elsajátítására.A Programot az Unilever és több hazai, valamit nemzetközi vállalat együttműködése alapozta meg. Eddig 19 iskolát és 380 négyzetméternyi mosdót sikerült megújítani, amelyekkel több, mint 3000 gyermek higiéniás körülményei javultak.Aranyi László az Unilever Magyarország Kft. háztartási vegyi áru kategória menedzsere hangsúlyozta, hogy „A Program célja, hogy felhívja a figyelmet a higiénia fontosságára, ezért külön öröm, hogy tartós és kézzelfogható eredményeket valósít meg megalakulása óta. Minden iskola sokat dolgozott a szavazatok gyűjtésén, és nagyszerű volt látni a közösségek megmozdulását és összefogását is.”

Az Unilever Magyarország Kft. minden eladott Domestos termék után 5 forinttal támogatta az iskolai mosdók felújítását. Így a befolyt összegből és a támogató partnerek segítségével kerülnek teljes körű felújításra a nyertes iskolák mosdói a nyári szünet ideje alatt, hogy szeptemberben már szép, új és higiénikus mosdóval kezdhessék meg a tanévet.

Az idei évben nevező iskolák közül nyílt szavazáson választhatta ki a közönség, hogy mely iskolák mosdóhelyiségei újuljanak meg a következő hónapokban. Idén mozgásukban korlátozott tanulók iskolai mosdóhelyisége is felújításra kerül.

2019-ben a nyertes iskolák listája:

  • Monorierdei Fekete István Általános Iskola
  • Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény,Óvoda,Általános Iskola,Fejlesztő Nevelés–Oktatást Végző Iskola,Készségfejlesztő Iskola és Kollégium
  • Rémi Általános Iskola