Végeláthatatlan földek, ragyogó napsütés, szorgoskodó kezek, kellemes fáradtság: e szavakról legtöbbünknek gyermekkorunk nyarai és az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő „szedd magad mozgalom” képei ugranak be elsőként. Miért ne elevenítenénk fel a régi emlékeket? A legnépszerűbb gyümölcsöket – eper, cseresznye, meggy, barack, szilva, alma – számos helyen szüretelhetjük saját kezünkkel. Így a bolti ár töredékéért juthatunk minőségi terméshez, ráadásul tudjuk, mit adunk gyermekeinknek. Mozgás közben pedig barnulhatunk, és a közös munka erősíti a csapatszellemet. Továbbá családi programnak sem utolsó a gyümölcsszedés. Az eperföldek sorra nyitnak. Ennek kapcsán íme néhány hasznos tanács és ötlet!

Amiért családoknak ajánljuk
A gyümölcsszedés remek csoportos, családi program. Ezt egyre többen fedezik fel ismét: gyakran láthatjuk, hogy szülők, nagyszülők, gyerkőcök együtt mennek ki néhány órára a földekre. Ilyenkor a kicsik is rendkívül élvezik a számukra új világot, segítenek a szülőknek a szedésben, közben eszegetik is a gyümölcsöt. Több szempontból kiváló, ha a felnőttek már a kisgyerekeket is elviszik ilyen és ehhez hasonló eseményekre. A csemetéknek mindenképpen jót tesz a szabad levegő, a napsütés, a mozgás. Ráadásul közben játszva ismerik és tanulják meg a munka fogalmát.

szedd magad

A legfontosabb pozitívumok
A „szedd magad” akciók keretében begyűjtött gyümölcsöknek az az óriási előnyük a boltihoz képest, hogy a vásárló biztos lehet abban: jó minőségű, hazai termést visz haza. Itt tényleg minden előtte zajlik. Az üzletekben gyakran találkozunk külföldről behozott zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyek különféle vegyi anyagok által nyerik el színüket, méretüket, vagy  tiszta zöldek, és az ízük sem mindig kielégítő. A magyar gyümölcs viszont méltán híres, zamatos.
Ráadásul a saját magunk által szedett finomságok feleannyiba kerülhetnek, mint az üzletekben. Arról nem is beszélve, hogy a boltokban, de még a piacon is megesik: penészes darabok keverednek a megvásárolt áruba. Így viszont csak olyan állapotú termék kerül a „kosarunkba”, amilyet szeretnénk. Annyit szedünk, amennyit elbírunk, és biztos, hogy elégedettek leszünk a szerzeményünkkel.

Ezeket feltétlenül vigyük magunkkal!
– A tapasztaltabb szüretelők ládával mennek, abban nem törik össze a gyümölcs. Ha nem viszünk magunkkal, az sem baj, lehet venni helyben is.

– Vizet, némi ennivalót érdemes csomagolni.

– Ne feledkezzünk el a napvédő krémről, a napszemüvegről, valamilyen sapkáról vagy szalmakalapról! Öltözködésnél ügyeljünk a réteges viseletre, és mindig az időjárásnak megfelelően készüljünk! Ezzel sok bosszúságtól megmenthetjük magunkat. Bár a forróságban jólesik papucsban lenni, legyen nálunk egy cipő, ha a földes, esetenként rögös talajon nehezen boldogulunk.

– Vigyünk több táskát, zacskót, esetleg egy kézi mérleget a munka közbeni ellenőrzéshez.

Itt szüretelhetünk:
Rengeteg pozitívuma miatt megérdemelné a program, hogy még jobban népszerűsítsék. Ha interneten keresünk lelőhelyet, többet is találhatunk. Ezek leginkább nagy családi gazdaságok gyümölcsösei.
Íme néhány tipp:
http://www.eperfold.hu/ – Eper ára: 430 Ft/ kg, 10 kg felett 395 Ft/kg

http://eperorszag.com/hu/ – Eper ára: 460 Ft/kg, 10 kg felett 420 Ft/kg

http://www.szeddlemagad.hu/