A bécsi karácsonyi vásáron túl számos más hazai és külföldi helyszínen hangolódhatunk az ünnepre. Nem is gondolnád, hogy A muzsika hangjából ismert alpesi város, Salzburg is csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Ha még karácsony előtt különleges élményre vágysz, pattanj vonatra, és irány Mozart szülővárosa, a karácsonyi díszekbe öltözött Salzburg!

Ki ne ismerné a bájos Maria Augusta nővér (Julie Andrews) történetét, aki a zsémbes Trapp kapitány gyermekeinek nevelőnője, majd később anyukája lesz? A muzsika hangja musical Von Trapp kapitány és Maria szerelmének történetét dolgozza fel, miközben együtt énekeljük a gyerekekkel a „Dó, ha dúdolsz-t” és a „Kis gyopárt…”. Valószínű idén karácsonykor is akad majd televíziós csatorna, mely levetíti a Salzburgon át táncoló gyerektársaság kalandjait, így idén sem maradunk le a kalandról. Aki pedig ennél többre vágyik, itt az idő, hogy vonatra szálljon még karácsony előtt, így élőben is megcsodálhatja a világhírű Sound of music salzburgi helyszíneit!

1. Adventi forgatag és karácsonyi hangulat a Dóm- és a Residenz-téren

Ha nincs sok időnk, mindenképp érdemes ellátogatni a világhírű, nagy múltú salzburgi karácsonyi vásárba, mely már évszázadok óta vonzza ádventi látogatóit. Forralt bor és sült gesztenye illata lengi be a teret, karácsonyi kórusok énekei zendülnek fel lépten-nyomon. Maria Trapp nővér a Muzsika hangja című filmben is a Residenz-platz-on vág keresztül, hogy a nonnbergi kolostorból a Trapp villába jusson. Közben a „Bízom önmagamban” című dalt énekli.

A világhírű Csendes éj is Salzburgból indult útjára. Egy közeli falucskában, Oberndorfban csendült fel először Joseph Mohr segédlelkész és FranyXaver Gruber tanító jóvoltából, akik orgona híján gitárkísérettel adták elő az éjféli mise során. A StilleNacht dallama aztán Tirolon és Lipcsén át egészen New Yorkig szállt, majd meghódította az egész világot. Ha van időnk, látogassunk el a falucska hasonlóan StilleNacht nevet viselő kápolnájába. A belváros másik nevezetessége a krampusz- és mikulásfutás, melyre december elején kerül sor. A maskarás felvonulás nagyon egyedi látványosság, de meghittnek vagy karácsonyinak egyáltalán nem mondható. A tél gonosz szellemeit hivatott elűzni.

Ha további kulturális ismeretekre vágyunk, szintén a belvárosban, Mozart szülőháza közelében található híres Karácsony múzeum is, mely kultúrtörténeti tárlat is. 1840 és 1940 közötti értékes karácsonyi tárgyakat, ajándékozási szokásokat és információkat vonultat fel. Az adventi időszakban kihagyhatatlan élmény!

2. Mirabell-kastély: karácsonyi vásári helyszín és a dó-ré-mi

A vasútállomástól sétával elérhető a Mirabell-tér is mely karácsonyi vásárnak ad teret az adventi időszakban. Érdekesség még, hogy a közeli Mirabell-kertben forgatták A muzsika hangjának azon jeleneteit, amikor a gyerekek Maria-val  dó-ré-mi-t éneklik, fel-le ugrálnak az Angyal-lépcsőkön, és körbetáncolnak a Pegazus-szökőkút peremén.

3. Hellbrunn kastély, családi karácsonyi programok, és a híres Pavilon története

Salzburg határában található a híres Hellbrunn kastély, melynek tágas, hófödte kertje remek helyszíne családi adventi programoknak. A szokásos ádventi vásáron túl szórakoztató programok sokasága vár itt a kicsiket-nagyokat egyaránt. Van virslisütés, pónilovaglás, állatsimogató,illetve ha kedvünk tartja, lovasfogattal kocsikázhatunk egyet a hóval borított birtokon.

Itt található A muzsika hangja musicalből ismert híres Pavilon is, melyben Trapp kapitány 16 éves kamaszlánya, Liza táncot lejt szerelmével a zuhogó esőben. Az eredeti megkapó jelenetet azonban nem Hellbrunnban, hanem a Salzburgtól kissé távolabb fekvő Leopoldskron kastély kertjében forgatták, itt állt eredetileg ez a pavilon is, melyet később aztán Hellbrunnba szállítottak.

4. A Sound of musictour és az eredeti történet

Ha időnk és pénztárcánk engedi, valamint jobban beleásnánk magunkat A muzsika hangja című film hátterébe és helyszíneibe, érdemes részt vennünk egy szervezett Sound of music buszos városnézésen, mely egy egész napos túra keretében keresztül-kasul bejárja a városon kívüli forgatási helyszíneket is. A musical rajongóinak kötelező program, hisz betekintést nyújt a filmforgatás olyan titkaiba, melyeket sehol másutt nem tudhatunk meg.

Főleg azért kihagyhatatlan élmény ez a kirándulás, mert a von Trapp család teljesen más képet mutat a valóságban. Maria nővér és Trapp kapitány kapcsolata a valóságban közel sem volt szenvedélyes szerelemnek nevezhető, és az egykori novíciából lett családanya nem igazán rajongott fogadott gyerekeiért. A kórus valóban létezett, és miután Amerikába menekültek, ott is befutott zenészek lettek, ám ez a történet a musical habos-babos világáét meg sem közelíti. A Trapp-villa azóta is áll, és hotelként funkcionál, miután a Trapp család jó pénzért megvált tőle.

Mégis jó tudni, hogy a salzburgi mesevilág legalább karácsonykor olyan lélegzetelállító és varázslatos, mint amilyennek elképzeljük. És mindez öt órányi vonatútra a Keleti pályaudvarról, így 7 órás indulással akár már déli 12-re Salzburgban lehetünk.

A Csendes éj a világ legismertebb karácsonyi dala, amelynek hosszú, kalandos a története. Olvasd el feltétlenül!

Ismerd meg a Csendes éj mesés történetét!

 Főkép: https://www.salzburg.info/hu
A többi kép forrása: www.pixabay.com, illetve a szerző saját tulajdona